Nieuws Actueel

Beurzen staan licht in de plus

Van onze redactie 16 januari 2015

,,Het is wat rustiger op de beurzen. Marktpartijen vegen het zweet van het voorhoofd na de flinke koerssprong op donderdag en wachten vooral op wat Wall Street straks gaat doen. Voor de rest is het uitkijken naar de stap die de ECB volgende week gaat zetten. In Amsterdam lijkt het Zwitserse leed voor DSM geleden na de koersafstraffing van een dag eerder", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent in de plus op 426,12 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 638,19 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden 0,1 tot 0,5 procent in de min. In Zürich verloor de SMI-index ruim 5 procent, na de koersval van bijna 9 procent op donderdag. Zwitserse bedrijven als Nestlé en Swatch zakten 5 en 7 procent.

Air France-KLM

Sterkste stijger in de AEX was bierbrouwer Heineken met een plus van 1,7 procent. DSM won 0,9 procent. Het speciaalchemiebedrijf, dat vitamines produceert in Zwitserland, verloor donderdag 8,6 procent door de sterke stijging van de Zwitserse frank. Volgens analisten van KBC wordt het resultaat van DSM met zo'n 5 tot 6 miljoen euro getroffen voor elke cent in het koersverschil tussen de euro en de frank.

In de MidKap zakte Air France-KLM bijna 4 procent. Topman Alexandre de Juniac waarschuwde dat de omzet van de luchtvaartcombinatie in 2015 ,,zeer sterk" onder druk komt te staan.

Euro

InterContinental Hotels daalde in 1,5 procent in Londen. De Britse krant The Guardian meldde dat de Nederlandse miljardair John Fentener van Vlissingen een belang van ruim 3 procent heeft genomen in de hotelgroep. In Parijs werd Carrefour 1 procent meer waard na publicatie van de omzetcijfers van het Franse supermarktbedrijf.

De euro was 1,1620 dollar waard, tegen 1,1592 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,8 procent tot 47,54 dollar. Brentolie werd meer dan 3 procent duurder op 49,93 dollar per vat.

EPA