Nieuws Actueel

Beurzen tellen af tot Fed-besluit

Van onze redactie 17 september 2015

Image 5248487

,,De beurzen blijven aardig liggen na de winsten in de afgelopen dagen. In Amsterdam lift Heineken weer mee op het overnamenieuws in de sector", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De meningen over een mogelijke rentestap van de Federal Reserve zijn volgens de marktkenner verdeeld.

Smit voorziet dat zowel een handhaving als een verhoging van de rente positief kan uitpakken voor de markt. ,,Bij een handhaving blijft het verruimingsbeleid van kracht en een verhoging betekent dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is", benadrukte hij.

Beursplein

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend onveranderd op 438,50 punten. De MidKap daalde 0,4 procent naar 644,14 punten. De beurs in Parijs bleef vrijwel vlak. Frankfurt steeg 0,2 procent en Londen verloor 0,2 procent.

Het beleidsbepalende comité van de Fed maakt om 20.00 uur (Nederlandse tijd) het besluit bekend. Centralebankpresident Janet Yellen geeft een halfuur later een toelichting. Als de rente omhoog gaat, zou dat voor het eerst sinds mei 2006 zijn.

Koploper

Heineken was opnieuw koploper in de AEX met een winst van meer dan 2 procent. De mogelijke overname van brouwer SABMiller door AB InBev biedt volgens analisten kansen voor de Nederlandse brouwer. Heineken zou onderdelen van zijn concurrenten kunnen overnemen, die moet worden afgestoten om goedkeuring van de autoriteiten te krijgen voor de deal.

Altice won 1,5 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelbedrijf neemt de Amerikaanse kabeltelevisie- en internetprovider Cablevision over voor omgerekend bijna 15,7 miljard euro, inclusief schulden. Altice gaat nieuwe aandelen uitgeven voor de financiering van een deel van de overname.

De euro was 1,1327 dollar waard, tegen 1,1301 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 46,55 dollar. De prijs van Brentolie daalde ook ruim 1 procent, tot 49,12 dollar per vat.