Nieuws Actueel

Beurzen tonen herstel

Van onze redactie 21 september 2015

Image 5259825

,,Het is een mooi begin van de week. Afgelopen vrijdag gingen de beurzen ook wel erg hard onderuit. Er komt langzaam weer wat besef in de markt dat het uitblijven van een renteverhoging in de VS niet alleen maar slecht hoeft te zijn voor de aandelenmarkten", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent hoger op 431,56 punten. De MidKap klom 0,5 procent naar 641,30 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,8 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een min van 0,6 procent, door forse verliezen onder autofabrikanten. In Athene zakte de hoofdindex 0,5 procent, na de verkiezingsoverwinning van de linkse partij Syriza van Alexis Tsipras.

AkzoNobel

Grootste stijger in de AEX was verffabrikant AkzoNobel met een winst van 1,9 procent. Digitaal beveiliger Gemalto was de enige daler met een min van 1,2 procent. Op de lokale markt maakte Batenburg Techniek een koerssprong van bijna 27 procent. Grootaandeelhouder VP Exploitatie (VPE) bracht een bod uit op het installatiebedrijf van 19,50 euro per aandeel.

RSA Insurance Group ging 20 procent onderuit in Londen. De Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance (min 1,2 procent) ziet na het boekenonderzoek af van een formeel overnamebod op zijn Britse branchegenoot.

VW

In Frankfurt kelderde Volkswagen 20 procent en leed daarmee het grootste dagverlies in zeven jaar. De Duitse autobouwer hangt in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd vanwege gesjoemel met systemen die de uitstoot van schadelijke stoffen van zijn dieselauto's meten. Ook concurrenten als BMW en Daimler gingen mee omlaag en verloren ruim 3 procent.

De euro was 1,1286 dollar waard, tegen 1,1365 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 45,42 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,5 procent meer op 48,20 dollar.