Nieuws Actueel

Beurzen trekken stijgende lijn door

Van onze redactie 20 juli 2015

Image 5094951

,,De beurzen bleven vrijdag al aardig liggen en pakken nu de stijgende trend weer op", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Het sentiment lijkt volgens de marktkenner niet stuk te krijgen en in Amsterdam zorgt fusie- en overnamenieuws voor extra steun. ,,Iedereen is aardig in de vakantiestemming", aldus Smit.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent hoger op 505,41 punten. De MidKap won 1,3 procent tot 749,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent. In Athene bleef de aandelenbeurs nog gesloten. De Griekse banken gingen na drie weken wel weer open.

TenCate

In de MidKap prijkte TenCate bovenaan. Het aandeel werd bijna een kwart meer waard. De fabrikant van technisch textiel en kunstgras heeft een overnamebod van 675 miljoen euro ontvangen van een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners. BAM volgde met een plus 2,5 procent. De bouwer is dicht bij een opdracht voor de bouw van een zeesluis in IJmuiden.

OCI was koploper in de AEX met een winst van bijna 15 procent. De Egyptische kunstmestproducent bevestigde gesprekken te voeren over een mogelijke fusie met branchegenoot CF Industries. Altice steeg 1 procent. Het Franse kabelbedrijf liet weten geen interesse te hebben in het belang van het Mexicaanse América Móvil in telecomconcern KPN.

In Londen won Barclays 0,4 procent. De Britse bank wil naar verluidt meer dan 30.000 banen schrappen in de komende twee jaar. Concurrent Standard Chartered klom 1,5 procent na aankondiging van nieuwe herstructureringsplannen. De Zwitserse bank Julius Baer zakte 2 procent in Zürich, na publicatie van de halfjaarcijfers.

Euro

Fresnillo en Randgold Resources verloren rond 3 procent op de Londense beurs. De beide gouddelvers kampten met de lagere goudprijs, die maandag zakte tot het laagste niveau in vijf jaar tijd.

De euro was 1,0840 dollar waard, tegen 1,0851 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 50,95 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 56,97 dollar per vat.