Nieuws Actueel

Beurzen vangen week aan met winst

Van onze redactie 10 augustus 2015

Image 5145580

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,7 procent op 500,04 punten. De MidKap steeg 0,3 procent naar 710,11 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen 0,3 tot 1 procent.

De beurs in Athene sloot 2 procent in de plus. Bronnen in Brussel meldden maandag dat de onderhandelingen over de nieuwe miljardenleningen voor Griekenland in de eindfase zijn beland. Er zou dinsdag of woensdag een principe-akkoord kunnen worden gesloten. Daarbij komt er een lijst met acties die de Griekse regering op korte termijn moet uitvoeren wil Athene in aanmerking komen voor geld.

Shell

In de AEX hoorde olieconcern Shell tot de weinige verliezers, met een min van 0,4 procent. Tankopslagbedrijf Vopak leverde 0,5 procent in. Grondstofbedrijven hadden te lijden onder de sombere verwachtingen voor de Chinese economie. Staalproducent ArcelorMittal wist aanvankelijke verliezen wel goed te maken en eindigde 0,3 procent boven de slotkoers van vrijdag.

De AEX werd aangevoerd door chipmachinefabrikant ASML, die 2,7 procent won. Kunstmestbedrijf OCI en industrieel toeleverancier Aalberts Industries werden 2 procent meer waard. Unibail-Rodamco, Philips, Randstad en ING kregen er circa 1,5 procent bij.

Imtech

In de MidKap kelderde de beurswaarde van Imtech opnieuw met 40 procent, tot 0,43 euro. Het bedrijf heeft dit weekeinde wederom geen akkoord weten te bereiken met zijn financiers over een extra financiering. Imtech liet weten de opties te onderzoeken om ,,zoveel mogelijk van de groep bijeen te houden''.

De olieprijs ging maandag alle kanten op en eindigde de Europese beursdag uiteindelijk in de plus. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 44,67 dollar. Een vat Brentolie werd 2,4 procent duurder en kostte 49,78 dollar.

De euro was 1,0990 dollar waard, tegen 1,0948 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.