Nieuws Actueel

Beurzen verdeeld na Griekse verkiezingen

Van onze redactie 29 december 2014

Het Griekse parlement slaagde er maandag voor de derde keer niet in een nieuwe president te kiezen, waardoor vervroegde parlementsverkiezingen noodzakelijk zijn. In Europa worden die met angst tegemoet gezien. Volgens de peilingen gaat de radicaal-linkse partij Syriza winnen. Die partij wil opnieuw met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds onderhandelen over de bezuinigingen op de begroting en de schuldenlast van het land.

,,Alle ballen op Griekenland", stelde Jos Versteeg van Theodoor Gilissen, die evenwel vraagtekens zet bij de impact van de laatste stemronde. ,,De Grieken zitten niet te wachten op verkiezingen. Het is ook maar de vraag of Syriza straks de verkiezingen ook daadwerkelijk wint."

AkzoNobel De AEX-index stond kort voor het middaguur 0,2 procent lager op 424,86 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 633,91 punten. De indices in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent. In Londen stond de FTSE 0,1 procent hoger.

AkzoNobel verloor 0,1 procent in de AEX. Bestuurder Ruud Joosten van het onderdeel Decoratieve Verven zei in zakenkrant Financial Times dat het verfbedrijf goed weet te profiteren van de gestegen vraag naar verf in Azië. Die compenseert de zwakke Europese markt.

Allianz In Frankfurt speelde verzekeraar Allianz 1,3 procent kwijt. Het vermiste vliegtuig van AirAsia is verzekerd bij deze maatschappij. Allianz Global Corporate & Specialty UK is ook de verzekeraar van Malaysia Airlines, dat dit jaar al twee kisten verloor.

De olieprijzen gingen weer wat omhoog. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd maandag verhandeld voor 55,24 dollar, een stijging van 0,5 procent. De prijs van Brent, maatgevend voor olie die wordt gewonnen in Europa en het Midden-Oosten, steeg 0,8 procent tot 59,92 dollar per vat.

De euro was op de valutamarkt 1,2202 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op de effectenbeurzen in Europa afgelopen woensdag stond de Europese eenheidsmunt op 1,2220 dollar.