Nieuws Actueel

Beurzen veren op na grillige sessie

Van onze redactie 16 december 2014

,,Er heerst wat spanning in de markt door de slechte cijfers uit China, de zwakke olieprijs, de renteverhoging in Rusland en de interventie van de Indonesische centrale bank. Er zijn echter geen redenen om verder omlaag te gaan en we zien de AEX richting het einde van het jaar eerder opveren naar de 415 punten dan verder wegzakken", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 397,38 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 616,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden 0,2 tot 0,8 procent in de plus.

Krimp

Behalve een krimp van de Chinese industrie en een verdere achteruitgang van de Franse economie verwerkte de markt ook een forse renteverhoging in Rusland. De Russische centrale bank verhoogde de rente naar 17 procent om een verdere koersval van de roebel te voorkomen.

De olieprijs ging weer hard omlaag. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,3 procent in prijs tot 54,58 dollar. Brentolie kostte ook 2,3 procent minder op 59,63 dollar per vat en werd daarmee voor het eerst sinds mei 2009 goedkoper dan 60 dollar per vat.

Sterkste stijger

Bodemonderzoeker Fugro was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd klom 2,8 procent na verkoop van zijn Belgische bank aan de Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang Insurance Group. Vastgoedbedrijf Corio sloot de rij met een verlies van 0,8 procent.

BT won 2 procent in Londen. Het Britse telecomconcern voert exclusieve gesprekken over een overname van EE, het Britse mobiele telefoniebedrijf van Deutsche Telekom en Orange. In Madrid zakte Repsol 1,5 procent. Het Spaanse olieconcern neemt zijn Canadese branchegenoot Talisman Energy over.

De euro was 1,2498 dollar waar, tegen 1,2470 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.