Nieuws Actueel

'Beurzen verwerken Fed-besluit'

Van onze redactie 19 maart 2015

Image 4814735

,,De Fed heeft zoals verwacht het woord ,,geduldig" geschrapt uit zijn renteverklaring, maar lijkt desondanks geen haast te hebben met het opschroeven van de rente. De inflatie in de VS blijft volgens de centrale bank laag en ook de economische groeiverwachtingen zijn naar beneden bijgesteld'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

In Amsterdam bracht Macintosh de jaarcijfers naar buiten. Het moederbedrijf van ketens als Scapino, Manfield en Dolcis is afgelopen jaar fors dieper in de rode cijfers gedoken. De vooruitzichten voor 2015 zijn volgens Macintosh ,,positiever dan 2014''. Van overtuigend herstel van de schoenenmarkt is echter nog geen sprake.

Elsevier

Het Financieele Dagblad meldde donderdag dat weekblad Elsevier in de etalage staat. Uitgeversconcern Reed Elsevier tast volgens de krant de markt af voor kopers van het blad. Potentiële kopers zijn volgens de zakenkrant onder meer De Persgroep, Telegraaf Media Groep en de FD Mediagroep.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste aandelenmarkten donderdag overwegend omhoog in navolging van de stevige koerswinsten op Wall Street. De Nikkei in Tokio bleef achter en sloot 0,4 procent lager. Een duurdere Japanse yen zorgde voor koersverliezen onder de Japanse exportbedrijven.

Dow Jones

De Amerikaanse beurzen gingen woensdag sterk omhoog na de renteverklaring van de Fed. De Dow-Jonesindex sloot 1,3 procent hoger op 18.076,19 punten. De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2099,42 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,9 procent tot 4982,83 punten.

In Europa konden beleggers woensdag nog niet reageren op het Fed-besluit en lieten de beurzen een wisselend beeld zien. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 496,63 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog naar 751,45 punten. De beurs in Parijs daalde 0,5 procent, maar Frankfurt won 0,1 procent. De Londense FTSE steeg 1,6 procent.

De euro zat in de lift door het vooruitzicht dat de rente in de VS mogelijk later dan verwacht zal worden verhoogd. De eenheidsmunt was donderdag voorbeurs 1,0774 dollar waard, tegen 1,0652 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 43,57 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 55,48 dollar per vat.