Nieuws Actueel

Beurzen vol goede moed richting Griekse D-day

Van onze redactie 10 juli 2015

Image 5070996

Rond 11.45 uur noteerde de AEX-index in Amsterdam 2,2 procent in de plus op 480,26 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 710,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs, Madrid en Milaan wonnen 2 tot 3 procent. In Londen ging de FTSE-index 1,2 procent vooruit.

De AEX is met de winst terug op het niveau van vorige week donderdag. De hoofdgraadmeter van het Damrak is echter nog zo'n 6 procent verwijderd van het hoogste punt van dit jaar. Dat werd met 510,55 punten eind april bereikt.

ING koploper

Alle 25 fondsen van de AEX stonden op winst. ING was de koploper met een plus van ruim 4 procent, gevolgd door staalproducent ArcelorMittal (plus 3,2 procent). Verder waren er liefst elf fondsen met een winst van 2 tot 3 procent.

Beursintermediair Flow Traders koos een positieve dag voor zijn eigen beursdebuut. Het aandeel van de 'market maker' boekte in de eerste ochtend aan het Damrak een winst van 15,5 procent ten opzichte van de introductiekoers van 32 euro.

Verdampte zorgen

De verdampte zorgen over een mogelijke Grexit waren ook zichtbaar op de obligatiemarkt. Zo kelderde de rente op tweejarige Griekse staatsleningen, wat aangeeft dat de vraag naar die obligaties sterk steeg. Ook de Italiaanse en Spaanse rente gingen stevig omlaag. De traditioneel veilig geachte Duitse en Nederlandse leningen waren juist minder in trek.

De waarde van de euro liep op tot 1,1175 dollar, tegen 1,1025 dollar bij het slot van de Europese beurze op donderdag.

Ryanair

In Dublin werd Ryanair 2,3 procent meer waard. De Ierse luchtvaartmaatschappij gaat akkoord met het bod van branchegenoot IAG (plus 2,5 procent) op haar belang in Aer Lingus (plus 2 procent). In Londen won InterContinental Hotels Group 3 procent. Het bedrijf verkoopt voor bijna een miljard dollar een hotel in Hongkong.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent naar 53,20 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 59,17 dollar per vat. Het Internationaal Energie Agentschap voorspelde vrijdag dat de olieprijs de komende tijd verder kan dalen, omdat er nog steeds sprake is van een overaanbod aan olie op de internationale markten.