Nieuws Actueel

Beurzen voorzichtig verder omhoog

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4795881

Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen wordt de stijging van de beurzen gedreven door de liquiditeit die naar de markt blijft stromen. ,,Er zijn nog geen alternatieven voor aandelen. Ook zijn de onderliggende fundamenten goed. De economische groeiverwachtingen zijn verhoogd, de rente is laag en er is meer vertrouwen bij bedrijven", aldus Van Beek.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 490,53 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 742,05 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,1 procent. De CAC40-index in Parijs bleef onveranderd.

OCI Grootste daler in de AEX was het het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI met een min van meer dan 2 procent na een adviesverlaging door JPMorgan. Het Franse kabelbedrijf Altice, dat de mobiele activiteiten van Telma op de twee Franstalige eilandjes in de Indische Oceaan wil overnemen, ging aan kop met een plus van ruim 2 procent.

Galapagos zakte 0,6 procent. Het biotechnologiebedrijf, dat per 23 maart promoveert naar de MidKap, wist in 2014 een nettowinst te boeken dankzij de verkoop van zijn serviceactiviteiten. Zonder de opbrengst van deze verkoop werd een verlies geleden.

Thomas Cook In Londen steeg Thomas Cook ruim 20 procent in beurswaarde. Het Chinese investeringsconglomeraat Fosun International heeft een belang van 5 procent genomen in het Britse reisbureau en is van plan zijn aandeel op korte termijn te verdubbelen. Fosun nam eerder al de Franse uitbater van vakantieparken Club Med over.

De euro zakte onder de 1,10 dollar en bereikte het laagste niveau sinds het voorjaar van 2003. De eenheidsmunt was 1,097 dollar waard, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 50,89 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 60,98 dollar per vat.