Nieuws Actueel

Beurzen VS hebben recordniveaus in zicht

Van onze redactie 12 februari 2015

Halverwege de handelsdag stond de Dow 0,6 procent hoger op 17.975 punten en steeg de S&P 500 1 procent tot 2088 punten. De Nasdaq won 1,1 procent tot 4854 punten dankzij een flinke koerswinst voor Cisco.

,,Optimisme over de Amerikaanse economie en opluchting dat een aantal grote internationale vraagstukken in goede banen lijkt te komen, zorgen er voor dat het glas halfvol gezien wordt'', zei een beleggingsstrateeg in New York.

Cisco De producent van netwerkapparatuur Cisco maakte woensdagavond na het slot op Wall Street bekend dat zijn winst in het afgelopen kwartaal met 2/3 is gestegen. Evenals de winst viel ook de omzet hoger uit dan analisten voorzagen. De technologiegigant stelde dat de omzet ook in het lopende kwartaal hoger zal zijn dan de gemiddelde analistenverwachting. Het aandeel stond 9,6 procent hoger.

Expedia maakte een nog grotere koerssprong na de aankondiging dat het Orbitz Worldwide, het moederbedrijf van Cheaptickets en Ebookers, overneemt voor omgerekend 1,4 miljard euro. Expedia, bekend van onder meer Hotels.com en Trivago, steeg 15 procent, terwijl Orbitz bijna 22 procent won.

Stevige opmars De oliesector profiteerde van een stevige opmars van de olieprijzen na drie achtereenvolgende dagen van dalingen. De stijging volgde op de aankondiging van verdere verlagingen van de investeringen door onder meer Total en Apache, bedoeld om het overaanbod op termijn weg te nemen. Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent duurder op 51,26 dollar. Brentolie kostte 4,4 procent meer op 57,05 dollar.

American Express (min 6,5 procent) was daarentegen een opvallende daler. Het creditcardbedrijf kondigde aan na zestien jaar zijn samenwerking met warenhuisketen Costco Wholesale te willen beëindigen. Een klein half jaar geleden stopte American Express al de samenwerking met de Canadese tak van Costco, die vervolgens een nieuwe overeenkomst aanging met rivaal MasterCard (plus 3,8 procent).