Nieuws Actueel

Beurzen VS zetten daling voort

Van onze redactie 15 december 2014

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, stond tijdens de middaghandel 0,5 procent in de min op 17.199 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1994 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,7 procent tot 4619 punten.

Voor opening van de beurs werd bekend dat de industriële productie in de Verenigde Staten in november met 1,3 procent is gestegen, waar economen gemiddeld op een toename met 0,7 procent rekenden. Bovendien bleek de productie in oktober bij nader inzien toch iets te zijn gestegen, terwijl eerder een kleine afname was gemeld.

Daling olieprijs

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde opnieuw flink, met 2,4 procent tot 56,45 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en kostte per vat 61,35 dollar. Desondanks voerde oliemaatschappij ExxonMobil de Dow aan met een winst van 1,2 procent. BMO Capital Markets heeft zijn advies voor het aandeel verhoogd.

De op een na sterkste stijger was vliegtuigfabrikant Boeing met een koerswinst van 0,8 procent. De sterkste daler was McDonald's, dat de laatste tijd flink wordt gestraft voor tegenvallende resultaten. De fastfoodketen daalde maandag 1,8 procent. Creditcardmaatschappij American Express leverde 1,2 procent in.