Nieuws Actueel

Beurzen VS zetten opmars voort

Van onze redactie 26 december 2014

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, stond vrijdag tijdens de middaghandel 0,3 procent hoger op 18.081 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2091 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 4808 punten.

Zowel op het bedrijvenfront als op macro-economisch vlak ontbrak het aan nieuws dat de markt in beweging kon zetten. De handel was dan ook flinterdun, ook omdat maar weinig handelaren aan het werk zijn. Belangrijke aandelenmarkten elders op de wereld, zoals die in Europa en Hongkong, zijn op allebei de kerstdagen gesloten.

Olieprijzen

De olieprijzen zakten na een kortstondige opleving weer terug. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd verhandeld voor 55,16 dollar per vat, een prijsdaling van 1,2 procent. De Brentprijs, maatgevend voor olie die wordt gewonnen in Europa en het Midden-Oosten, zakte 0,8 procent tot 59,78 dollar per vat.

Oliemaatschappij ExxonMobil stond onderaan de Dow met een verlies van 0,5 procent. Branchegenoot Chevron leverde 0,1 procent in. De sterkste stijger onder de hoofdfondsen was farmaceut Pfizer met een winst van 1 procent. Fastfoodketen McDonald's kreeg er 0,9 procent bij.