Nieuws Actueel

Beurzen wachten op ECB-besluit

Van onze redactie 3 juni 2015

Image 4970679

,,De markt zit gevangen in het politieke spel rond Griekenland en beleggers zijn er niet helemaal gerust op hoe dat gaat aflopen. Waarschijnlijk weten we vrijdag meer, want dan moet Griekenland een nieuwe aflossingsbetaling doen aan het IMF. Verder is men benieuwd wat ECB-president Mario Draghi gaat zeggen over het inkoopprogramma, nu de inflatie in de eurozone weer wat is toegenomen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 487,29 punten. De MidKap klom een fractie tot 752,57 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden vlak, terwijl de DAX in Frankfurt 0,4 procent steeg.

Ahold

Op macro-economisch vlak bleek dat de winkelverkopen in de eurozone in april iets sterker zijn toegenomen dan verwacht. De werkloosheid in het eurogebied viel in dezelfde maand iets lager uit op 11,1 procent.

Ahold ging aan kop in de AEX met een winst van 3,6 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat de supermarktbedrijven Ahold en Delhaize hun fusiegesprekken nog deze maand hopen af te ronden. Ahold en Delhaize maakten vorige maand bekend dat zij met elkaar in gesprek zijn over een krachtenbundeling. Delhaize klom in Brussel ruim 6 procent.

Euro

Grootste daler onder de hoofdfondsen op het Damrak was kabelbedrijf Altice met een min van meer dan 3 procent. De MidKap werd aangevoerd door luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een plus van 1,5 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.

In Londen leverde Dixons Carphone een eerdere winst weer in en daalde 0,9 procent. De verkoper van elektronica en mobiele telefoons verhoogde zijn winstverwachting, na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De euro noteerde op 1,1109 dollar, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 1 procent tot 60,53 dollar. Brentolie werd bijna 1 procent goedkoper op 64,86 dollar per vat.