Nieuws Actueel

'Beurzen wachten op ECB’

Van onze redactie 5 maart 2015

Image 4793767

,,De Europese openingsindicatoren staan toch weer in het groen ondanks het verlies op Wall Street. In de VS wordt al twee dagen winst genomen na de recordstanden op maandag. Daarnaast heeft China zijn groeidoelstelling bijgesteld. In Europa hoopt men vooral dat de ECB nadere details zal geven over het kwantitatieve verruimingsprogramma dat deze maand is gestart", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Op macro-economisch vlak zullen tegenvallende Duitse fabrieksorders mogelijk voor enige koersdruk zorgen. De orders namen in januari met 3,9 procent af. Economen rekenden in doorsnee op een afname van de orderontvangst met 1 procent.

ASMI

In Amsterdam verwerken beleggers daarnaast de resultaten van ASM International (ASMI), Gemalto, Altice, ICT en Pharming. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI heeft in het vierde kwartaal de omzet zoals verwacht iets zien toenemen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Voor het eerste kwartaal rekent het bedrijf op een verdere groei.

De Franse digitaal beveiliger Gemalto realiseerde in 2014 een omzetgroei van 3 procent. De nettowinst nam met 13 procent toe. Het bedrijf verwacht dat de winst dit jaar gestaag verder groeit, richting het doel voor 2017. Dan moet de operationele winst hoger uitkomen dan 660 miljoen euro.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming boekte vorig jaar een operationele winst en wist zijn nettoverlies stevig terug te dringen. Het bedrijf profiteerde van aantrekkende verkopen en een mijlpaalbetaling van partner Salix. Pharming verwacht dat de verkopen van Ruconest dit jaar verder toenemen.

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten donderdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent hoger. Een lichte daling van de Japanse yen bood enige steun aan de handel. De Shanghai Composite in China zakte echter 0,9 procent. De Chinese overheid verwacht dat de economische groei dit jaar zo'n 7 procent zal bedragen. Vorig jaar groeide de tweede economie ter wereld nog met 7,4 procent.

Euro

De aandelenmarkten in New York sloten woensdag opnieuw in het rood. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent lager op 18.096,90 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2098,53 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent, tot 4967,14 punten.

De Europese aandelenbeurzen wisten richting het einde van de handel de weg omhoog te vinden, ondanks een negatief gestemd Wall Street. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent hoger op 483,57 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 722,98 punten. De beurs in Parijs noteerde 1 procent hoger, terwijl de Londense FTSE 0,5 procent aandikte.

De euro was donderdag voorbeurs 1,1048 dollar waard, tegen 1,1072 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De eenheidsmunt beweegt daarmee rond het laagste niveau sinds 2003. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 51,80 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 60,61 dollar per vat.