Nieuws Actueel

Beurzen wachten op eurogroep

Van onze redactie 20 februari 2015

Beleggers namen geen risico's in afwachting van de verdere onderhandelingen over de Griekse schuldenkwestie. Op Beursplein 5 was Gemalto de gebeten hond na berichten over een computerinbraak bij de digitaal beveiliger.

,,Het Griekse schuldendrama blijft als een heet hangijzer boven de markt hangen. Hoewel het een politiek toneelstuk is en beleggers er niet echt bang voor zijn, komen de markten niet vooruit zolang er geen duidelijkheid over Griekenland is. Of er vrijdag een akkoord komt is nog maar de vraag. Het gesteggel zou ook tot de deadline op 28 februari kunnen duren", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5% lager op 467,68 punten. De MidKap daalde 0,2% tot 699,60 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,6% lager. De Londense FTSE klom 0,4%. De beurs in Athene stond bijna 1% in de plus.

Gemalto De Griekse schuldenberg staat vrijdag opnieuw centraal in Brussel. De ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) buigen zich vanaf 15.00 uur over het Griekse verzoek om de noodsteun met 6 maanden te verlengen.

Gemalto was de grootste daler in de AEX met een min van bijna 7%. Rabobank verlaagde het advies voor het aandeel vanwege de bezorgdheid over de gevolgen van de vermeende inbraak van Amerikaanse en Britse geheime diensten bij de Franse beveiligingsspecialist.

TenCate In de MidKap steeg TenCate meer dan 2%. De producent van specialistische materialen leed vorig jaar een verlies, door een afschrijving op zijn onderdeel Advanced Armour. TenCate maakte de afschrijving half januari al bekend, en waarschuwde toen al voor het negatieve resultaat.

In Parijs zakte Danone 1,8%. Het Franse moederbedrijf van merken als Activia en Evian verwacht ook in 2015 last te houden van moeilijke marktomstandigheden in Europa en de opkomende economieën.

De euro was 1,1341 dollar waard, tegen 1,1388 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4% tot 50,97 dollar. Brentolie kostte 0,2% meer op 60,35 dollar per vat.