Nieuws Actueel

'Beurzen wachten op Eurotop'

Van onze redactie 22 juni 2015

Image 5019778

,,De AEX-index lijkt zo'n 2 punten hoger te gaan openen. Het belangrijkste item van de dag is de Eurotop over Griekenland. De Grieken hebben nieuwe voorstellen ingediend en hier en daar komen positieve geluiden naar buiten dat de onderhandelingen ditmaal wel resultaat zullen opleveren", aldus marktanalist Jonathan Middelbeek van IG Nederland.

De ministers van financiën van de eurozone komen om 12.30 uur bijeen en om 19.00 uur volgt een ingelaste Eurotop van staatshoofden en regeringsleiders van eurolanden. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft naar eigen zeggen zondag een voorstel ingediend dat hij omschrijft als de ,,definitieve oplossing'' voor de impasse tussen Griekenland en zijn geldschieters.

GrandVision

Op Beursplein 5 beginnen de graadmeters maandag met hun nieuwe indexsamenstelling. Optiekketen GrandVision vervangt detacheerder Brunel in de Midkap. Hoofdindex AEX blijft onveranderd.

Het Franse kabelbedrijf Altice staat in de schijnwerpers. Het op de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf heeft naar verluidt ruim 10 miljard euro over voor Bouygues Telecom. Volgens ingewijden komen de bestuurders van moederbedrijf Bouygues dinsdag bij elkaar om de kwestie te bepreken.

Verre Oosten

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag omhoog. Beleggers hopen op een oplossing van de Griekse schuldencrisis in Europa. De Nikkei in Tokio stond kort voor het einde van de beurshandel 1,1 procent in de plus. In China, waar de Shanghai Composite afgelopen week het grootste verlies leed in zeven jaar, was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

De Amerikaanse beurzen deden vrijdag een stapje terug. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent lager op 18.014,28 punten. De bredere S&P 500 zakte eveneens 0,6 procent tot 2109,71 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,3 procent tot exact 5117 punten.

Griekenland

Op de Europese markten werden eerder op de dag de zorgen over Griekenland even opzij gezet. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,5 procent hoger op 475,43 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 711,06 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt daalde daarentegen 0,5 procent.

De euro was maandag voor aanvang van de aandelenhandel 1,1395 dollar waard, tegen 1,1335 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 59,68 dollar. De prijs van Brentolie steeg een fractie tot 63,05 dollar per vat.