Nieuws Actueel

Beurzen wachten op Grieks parlement

Van onze redactie 15 juli 2015

Image 5083564

,,Het blijft een beetje hetzelfde verhaal op de beurzen en het is opnieuw wachten op Griekenland", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments. De marktkenner hoopt dat de tweedekwartaalcijfers ervoor zullen zorgen dat de Griekse kwestie naar de achtergrond verhuist. ,,De Grieken hebben niet veel keus. De plannen zullen waarschijnlijk wel door het parlement worden aangenomen en dan kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag", zei Plomp.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 494,90 punten. De MidKap won 0,3 procent tot 729,97 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden vlak. De DAX in Frankfurt noteerde een plus van 0,1 procent.

ASML

Het Griekse parlement stemt woensdagavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) over de eerste pijnlijke maatregelen die in ruil voor extra noodkrediet genomen moet worden. De Griekse banken, die al ruim twee weken dicht zijn, blijven ook donderdag nog gesloten. Ook op de beurs in Athene kan nog altijd niet worden gehandeld.

ASML was koploper in de AEX met een winst van meer dan 2 procent. Het Veldhovense technologiebedrijf zag de winst afgelopen kwartaal afnemen, maar kijkt positiever aan tegen de rest van het lopende boekjaar. De vraag vanuit fabrikanten van zowel geheugen- als rekenchips ontwikkelt zich volgens ASML sterker dan verwacht.

In de MidKap stond PostNL bovenaan met een plus van ruim 2 procent. Het postbedrijf heeft afspraken gemaakt met actievoerende pakketbezorgers die dinsdag de uitgangen van een aantal depots blokkeerden. Ondanks de afspraken is een onbekend aantal zelfstandige pakketbezorgers woensdag opnieuw niet aan het werk gegaan.

Euro

In Londen klom BHP Billiton 0,2 procent. 's Werelds grootste mijnbouwer schrijft wederom miljarden af op zijn investeringen in Amerikaans schaliegas en -olie. Aer Lingus won in Dublin 0,4 procent. De budgetmaatschappij mag van Brussel deel gaan uitmaken van de International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van onder meer British Airways.

De euro was 1,1025 dollar waard, tegen 1,1015 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 52,81 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,5 procent tot 58,24 dollar per vat.