Nieuws Actueel

Beurzen wachten op nieuwe impulsen

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4824228

,,De stoom is een beetje uit de markt. Het lijkt niet echt hoger meer te willen gaan, maar hard naar beneden gaat het ook niet. Er wordt her en der wat winst gepakt na de mooie opmars in het eerste kwartaal en men wacht rustig op nieuwe kansen. Uit de VS krijgen we straks nog de orders voor duurzame goederen en over een week of drie komen de eerstekwartaalcijfers naar buiten", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent lager op 497,30 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 764,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,5 en 0,6 procent in. De Londense FTSE ging 0,1 procent omlaag.

KPN

Grootste stijger in de AEX was telecomconcern KPN met een plus van ruim 2 procent. Chipmachinemaker ASML sloot de rij met een verlies van 1,6 procent.

In de MidKap profiteerde roestvrijstaalproducent Aperam (plus 6,4 procent) van het nieuws dat Brussel importheffingen gaat opleggen aan roestvrij staal uit China en Taiwan. Biotechnologiebedrijf Galapagos, dat naar verluidt een beursgang naar de Amerikaanse Nasdaq overweegt, steeg 3,1 procent.

Telefónica

In Madrid leverde Telefónica 0,6 procent in. Het Chinese conglomeraat Hutchison Whampoa neemt voor bijna 14 miljard euro het Britse telecombedrijf O2 over van het Spaanse telecomconcern. De voornaamste voorwaarden van de overname werden in januari al beklonken.

Hermès daalde 1 procent in Parijs, na teleurstellende jaarcijfers van het Franse luxehuis. Accor zakte 3 procent. De grootaandeelhouders Eurazeo en Colony Capital hebben een belang van bijna 10 procent in de Franse hotelgroep verkocht.

De euro noteerde op 1,0960 dollar, tegen 1,0918 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 47,40 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 55,36 dollar per vat.