Nieuws Actueel

Beurzen weer gebukt onder Griekse kwestie

Van onze redactie 2 juni 2015

Image 4969400

In Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index 1,2 procent omlaag tot 486,50 punten, en daalde de MidKap 0,2 procent tot 752,43 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,4 en 0,9 procent lager de handel uit. De leidende index in Athene verloor 2,5 procent.

De Griekse premier Alexis Tsipras toonde zich dinsdag optimistisch over de onderhandelingen met de overige eurolanden, al erkende hij dat die moeizaam verlopen. De Europese Commissie probeerde net als Dijsselbloem de verwachtingen te temperen. ,,We zijn er nog niet'', zei een woordvoerder.

Altice

Behalve op de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers, waren de ogen van beleggers dinsdag gericht op inflatiecijfers uit de eurozone. Daaruit bleek dat de prijzen in het eurogebied in mei 0,3 procent zijn gestegen, een teken dat het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) vruchten afwerpt.

Altice was de sterkste daler in de AEX met een min van 3,8 procent. De aandeelhouders van het Franse kabelbedrijf stemden maandag in met een aandeleninkoop van 1 miljard euro. Dat zorgt volgens analisten voor druk op het aandeel, omdat het bedrijf een hoge schuld en weinig eigen vermogen heeft. Staalmaker ArcelorMittal won juist 3,8 procent en was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

Fugro

In de MidKap kreeg Fugro er 4 procent bij. De bodemonderzoeker verkoopt een databibliotheek met seismische gegevens aan het Noorse bedrijf Spectrum voor ongeveer 100 miljoen euro. Bij de kleinere bedrijven won Ballast Nedam 6 procent. Het bouwbedrijf is dicht bij een opdracht ter waarde van 50 miljoen euro in Utrecht.

Het sterker dan verwachte inflatiecijfer was een steun in de rug voor de euro. Die was dinsdag 1,1135 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 61,02 dollar, die van een vat Brentolie ging 0,9 procent omhoog tot 65,49 dollar.