Nieuws Actueel

Beurzen winnen terrein terug

Van onze redactie 15 december 2015

Image 5544296

De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdagochtend weer terrein terug te winnen na de zware koersverliezen in de afgelopen handelsdagen. Vooral de afgestrafte oliezwaargewichten werden weer opgepikt door de hoop dat de olieprijzen de bodem hebben bereikt. Ook bleef de blik op de Federal Reserve (Fed), die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering.

,,De beurzen tonen weer wat herstel, waarbij vooral de recent hard gedaalde aandelen, zoals die van ArcelorMittal en Delta Lloyd, in trek zijn. Of er sprake is van een eenmalige opleving is echter nog onduidelijk. Het Fed-besluit op woensdag wordt allesbepalend. Men rekent op een renteverhoging en het zal vooral van de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen afhangen of er weer wat fantasie in de markt komt", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,6 procent hoger op 427,27 punten. De hoofdindex, die maandag de jaarwinst kwijtraakte, staat voor 2015 weer zo'n 3 punten in de plus. De MidKap klom 1,3 procent naar 665,95 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 2 procent.

ArcelorMittal

Grootste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een winst van 6 procent. Olieconcern Shell volgde met een plus van meer dan 3 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries en pakketvervoerder TNT, die in Frankrijk een miljoenboete kreeg voor verboden prijsafspraken, waren de enige dalers met minnen van 0,5 en 0,2 procent.

In Londen kelderde Aveva bijna 34 procent, na het afketsen van de fusie tussen het Britse softwarebedrijf en de softwaredivisie van het Franse industriële concern Schneider Electric (plus 0,2 procent in Parijs).

Autofabrikanten

De autobouwers stonden in de belangstelling na sterke Europese autoverkopen in november. De Duitse autofabrikant Volkswagen, die vanwege het dieselschandaal marktaandeel verloor in Europa, steeg desondanks 3 procent. Ook BMW klom 3 procent. Renault won in Parijs 2,2 procent.

De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,1042 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 36,93 dollar. Brentolie werd 2,2 procent duurder en kostte 38,76 dollar per vat.