Nieuws Actueel

Beurzen wuiven Griekse zorgen weg

Van onze redactie 19 juni 2015

Image 5014293

,,De beurzen lijken een bodem te hebben gevonden en trekken zich op aan de verwachting dat de rente in de VS minder snel zal worden verhoogd dan verwacht. De economische ondertoon blijft verder goed en men is klaarblijkelijk niet zo bevreesd voor de politieke ontwikkelingen rond Griekenland", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,4 procent hoger op 479,38 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 714,75 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,2 procent.

Athene

De beurs in Athene ging 0,3 procent omhoog. Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras komt er een oplossing voor de Griekse schuldencrisis waarbij het land in de eurozone zal blijven. Ook houdt de top van de Europese Centrale Bank (ECB) naar verluidt vrijdag spoedoverleg over de situatie bij de Griekse banken.

Baggeraar Boskalis voerde de stijgers aan in de AEX met een plus van 2,5 procent. Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan met een verlies van 0,7 procent.

Macintosh Retail Group stal de show op het Damrak met een koerssprong van ruim 16 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Gordon Brothers Group interesse heeft om de Britse schoenenwinkels en woonwinkelketen Kwantum van Macintosh over te nemen.

Euro

Airbus won in Parijs bijna 2 procent. De vliegtuigbouwer sleepte een miljardenorder van het Hongaarse Wizz Air binnen. In Lissabon zakte Banco BPI ruim 6 procent, nadat de Spaanse CaixaBank (plus 1,2 procent) zijn bod op de Portugese bank introk.

De euro stond op 1,1317 dollar, tegen 1,1402 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 60,17 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 64,14 dollar per vat.

De Beurs van Athene. EPA