Nieuws Actueel

'Beurzen zakken iets verder weg'

Van onze redactie 30 juni 2015

Image 5042770

,,Er is geen vraag. Beleggers hebben op het moment geen trek om posities in te nemen" aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens hem zullen de beurzen tot aan zondag, wanneer het Griekse referendum plaatsvindt, verder naar beneden gaan. ,,Behalve Griekenland is er ook weinig nieuws voorhanden."

Griekenland maakte maandag bekend dat het de leningen van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die dinsdag afgelost moeten worden niet zal betalen. Er waren al grote twijfels of Athene wel de financiële middelen heeft om de leningen aan het IMF af te lossen.

Op eigen benen

Dinsdagavond om middernacht verloopt ook het miljardenpakket waarmee de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF) Griekenland de afgelopen jaren overeind hebben gehouden. Nog gereserveerd geld, onder meer voor de Griekse bankensector, komt dan te vervallen en Griekenland moet dan financieel op eigen benen staan.

Het aandeel Ballast Nedam staat dinsdag mogelijk in de belangstelling. Aandeelhouders van het bouwbedrijf stemden maandag in met de claimemissie. Ballast Nedam krijgt onder meer 43 miljoen euro aan nieuwe leningen en gaat 20 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters dinsdag overwegend verliezen zien, in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. In Tokio noteerde de Nikkei vlak voor sluiting van de markt 0,5 procent in de plus.

De aandelenbeurzen in New York en in Europa sloten maandag met verliezen. De ongerustheid over de toenemende kans op een Grieks vertrek uit de eurozone drukte op de koersen. De Dow-Jonesindex eindigde 2 procent lager op 17.596,35 punten en de S&P 500 verloor 2,1 procent tot 2057,64 punten. Daarmee leverde de S&P de winst van dit jaar in. De technologiebeurs Nasdaq daalde 2,4 procent tot 4958,47 punten.

AEX

De AEX-index in Amsterdam eindigde de eerste handelsdag van de week 3,5 procent lager op 477,15 punten. Bij opening ging de Amsterdamse hoofdindex 4 procent omlaag. De MidKap daalde 2,7 procent tot 711,78 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 3,7 procent lager en de beurs in Londen daalde 1,8 procent.

De euro noteerde dinsdag voorbeurs op 1,1192 dollar, tegen 1,1178 dollar maandag bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg onveranderd op 58,32 dollar. Brent steeg 0,2 procent tot 62,14 dollar.