Nieuws Actueel

Beurzen zetten daling voort

Van onze redactie 8 juni 2015

Image 4983630

,,Beleggers worden toch wat zenuwachtig over de stijgende rentes op obligaties. Ook blijft het Griekse probleem de markt in de greep houden. Waarschijnlijk zal er op het allerlaatste moment wel een noodoplossing worden gevonden, want een vertrek van Griekenland uit de eurozone zal een smet op het blazoen van Europa zijn", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent lager op 476,48 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 722,38 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt raakten tot 0,4 procent kwijt. De FTSE in Londen daalde 0,1 procent. De Turkse beurs verloor 6 procent, in reactie op het verlies van de absolute meerderheid in het parlement van de partij van president Recep Tayyip Erdogan.

Deutsche Bank

Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 1,7 procent. In de MidKap stond roestvrijstaalmaker Aperam onderaan met een min van 2,7 procent. Galapagos won daar 5 procent; zakenbank Morgan Stanley gaat het aandeel volgen.

In Frankfurt steeg Deutsche Bank bijna 6 procent. Beleggers reageerden verheugd op het vertrek van de twee bestuursvoorzitters bij de Duitse bank. Het vervroegde vertrek van de topmannen heeft mogelijk te maken met de schandalen waarbij de grootste bank van Duitsland betrokken is geweest.

Euro

Actelion klom in Zürich meer dan 8 procent en bereikte een nieuw recordniveau. Het Zwisterse biotechnologiebedrijf heeft volgens de krant Sunday Times een informeel overnamebod ontvangen van branchegenoot Shire (min 1,4 procent). In Londen won Diageo ruim 6 procent. De Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital bestudeert naar verluidt een overnamebod op het Britse drankenconcern.

De euro noteerde op 1,1140 dollar, tegen 1,1110 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 58,81 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 63,06 dollar per vat.

EPA