Nieuws Actueel

Beurzen zetten ECB-rally voort

Van onze redactie 23 januari 2015

,,De ECB heeft met zijn miljardeninjectie een bodem gelegd onder de markt. De beurzen zullen niet in een rechte lijn omhoog gaan, maar iedere dip waar die dan ook vandaan komt zal een koopmoment zijn. Er is gewoon geen alternatief voor aandelen. Voor de rest maken we ons op voor de Griekse verkiezingen van aanstaande zondag", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent hoger op 452,07 punten. De hoofdindex stond daarmee voor het eerst sinds juni 2008 boven de 450 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 663,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,4 procent vooruit.

Altice Sterkste stijger in de AEX was Altice met een winst van bijna 6 procent. De aandeelhouders van Portugal Telecom gingen akkoord met de verkoop van de Portugese tak van het Braziliaanse telecomconcern Oi aan de in Amsterdam genoteerde Franse kabelexploitant. Het aandeel Portugal Telecom (PT) klom in Lissabon ruim 17 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 2 procent na een adviesverlaging door ING. Bij de kleinere bedrijven klom Beter Bed 2 procent. De voorlopige kwartaalcijfers die de beddenverkoper naar buiten bracht, waren volgens analisten van KBC ruimschoots boven verwachting.

Telefónica In Madrid dikte Telefónica 3 procent aan. Het Spaanse telecombedrijf bevestigde met het Chinese concern Hutchison Whampoa te onderhandelen over de verkoop van zijn Britse dochter O2.

De euro zakte verder weg en was 1,1233 dollar waard, tegen 1,1429 dollar op donderdag. Het overlijden van de koning van Saudi-Arabië zorgde vrijdag voor een stijging van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 46,86 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 49,30 dollar per vat.