Nieuws Actueel

'Beurzen zetten opmars voort’

Van onze redactie 16 oktober 2015

Image 5342086

,,De beurzen zitten in een positieve tussenfase. Het vooruitzicht dat de rente in de VS voor langere tijd laag zal blijven geeft beleggers moed. Ook lijkt het met de bedrijfsresultaten de goede kant op te gaan, maar we zitten nog vroeg in het cijferseizoen", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland. Volgens de marktkenner wordt vrijdag vooral uitgekeken naar het inflatiecijfer van de eurozone en de industriële productie van de Verenigde Staten.

Softwarebedrijf Tie Kinetix en LeaseWeb gaan samenwerken. Door de deal, waarvoor nog boekenonderzoek wordt gedaan, krijgen klanten van Tie toegang tot de internetinfrastructuur van LeaseWeb. Tie kan zich daardoor naar eigen zeggen blijven richten op zijn kernstrategie: de ontwikkeling van cloud-software voor de zakelijke markt.

Beursgang

Het Financieele Dagblad (FD) meldde dat de beursgang van ABN AMRO meer geld kan opleveren dan de Staat tot nu toe heeft beweerd. Volgens de krant wordt gemikt op een opbrengst tussen de 17 en 19 miljard euro, terwijl minister Dijsselbloem van Financiën in mei nog aan de Tweede Kamer schreef dat de verwachte opbrengst 15 miljard zou zijn. Er zou worden aangestuurd op een beursnotering in de tweede week van november.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio eindigde 1,1 procent hoger door toenemende speculatie dat de Bank of Japan eind deze maand meer steunmaatregelen zal nemen. In China koerste de Shanghai Composite tussentijds 1,2 procent in de plus, in afwachting van het belangrijke Chinese economische groeicijfer dat maandag op het programma staat.

Hoop

De beurzen in New York en Europa sloten donderdag duidelijk hoger door de hoop dat de Amerikaanse rente dit jaar niet meer zal worden verhoogd. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 1,3 procent in de plus op 17.141,75 punten. De brede S&P 500 steeg 1,5 procent tot 2023,86 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq dikte 1,8 procent aan tot 4870,10 punten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 2,2 procent hoger op 443,70 punten, onder aanvoering van levensmiddelenconcern Unilever dat met een positief kwartaalbericht kwam. De MidKap klom 1 procent tot 663,47 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,5 procent.

De euro was vrijdagochtend 1,1386 dollar waard, tegen 1,1403 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 47 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,1 procent meer op 50,27 dollar.