Nieuws Actueel

Beurzen zetten stijging voort

Van onze redactie 24 november 2014

,,De stemming blijft positief. Het Duitse ondernemersvertrouwen zit weer in de lift. De belangrijkste gebeurtenis deze week is echter de OPEC-vergadering donderdag. Dan wordt duidelijk of het oliekartel stappen gaat nemen tegen de dalende olieprijs'', aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 424,61 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 624,34 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,8 procent vooruit. De FTSE in Londen noteerde 0,1 procent lager.

Aegon

Aegon (plus 1,3 procent) behoorde tot de sterkste stijgers in de hoofdindex. De verzekeraar deed zijn belang in La Mondiale Participations voor een hogere prijs van de hand dan analisten hadden verwacht.

ASML stond in de onderste regionen met een verlies van 2,5 procent. Beleggers waren niet onder de indruk van de nieuwe doelstellingen van de chipmachinefabrikant voor de komende jaren. SBM Offshore zakte ruim 1 procent. Een voormalig topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras heeft gezegd dat hij 22 miljoen dollar aan steekpenningen heeft gekregen van de Nederlandse onderneming.

Mota Engil

Mota-Engil Africa, de Afrikaanse divisie van het Portugese bouwbedrijf Mota Engil, kreeg maandag een notering op de Amsterdamse beurs. Het aandeel noteerde op 10,18 euro, tegen een introductiekoers van 11,50 euro.

Het Britse verzekeringsbedrijf Friends Life Group klom ruim 5 procent. Branchegenoot Aviva (min 4,8 procent) wil het bedrijf overnemen. Als de transactie slaagt, is het de grootste overname in de Britse verzekeringssector van de afgelopen vijftien jaar.

De euro was 1,2413 dollar waard, bijna evenveel als op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 76,44 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 80,13 dollar per vat.