Nieuws Actueel

Beurzen zien openingswinst verdampen

Van onze redactie 21 juli 2015

Image 5097128

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel onveranderd op 502,10 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 748,06 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,2 procent in.

AkzoNobel behoorde tot de kopgroep in de AEX met een plus van 1,2 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De verffabrikant heeft zijn winst vorig kwartaal stevig weten op te voeren dankzij bezuinigingen. De gunstigere koers van de euro stuwde ook de omzet. Grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen was chipmachinemaker ASML met een min van ruim 1 procent.

TomTom

Beleggers waren minder tevreden met de resultaten van TomTom. Het aandeel van het navigatiebedrijf stond onderaan de MidKap met een verlies van ruim 2 procent. TomTom zag de nettowinst in het tweede kwartaal met ruim 70 procent afnemen. Het bedrijf schrijft de winstdaling onder meer toe aan de zwakkere euro, waardoor kosten die in dollars worden gemaakt zwaarder wegen.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM kampte met een adviesverlaging door Commerzbank en zakte ruim 1 procent.

SAP

De Duitse leverancier van bedrijfssoftware SAP daalde bijna 1 procent in Frankfurt, ondanks beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers.Het Duitse webwinkelbedrijf Zalando werd ondanks een forse omzetgroei in het afgelopen kwartaal ruim 5 procent lager gezet.

In Zürich zakte Novartis 2,1 procent. Het Zwitserse farmacieconcern Novartis heeft in het tweede kwartaal flink last gehad van de dure dollar. De winst viel daardoor lager uit dan analisten hadden verwacht.

Euro

Rémy Cointreau verloor in Parijs ruim 2,5 procent, na tegenvallende resultaten. Het Franse drankenconcern zucht onder de nieuwe wind die waait in China, waar de regering maatregelen heeft genomen om de dure drankzucht van hoge overheidsdienaars aan banden te leggen.

De euro was 1,0825 dollar waard, tegen 1,0851 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef nagenoeg onveranderd op 50,20 dollar. Brentolie stabiliseerde op 56,64 dollar per vat.