Nieuws Actueel

Beurzen zien winst teruglopen

Van onze redactie 21 april 2015

Image 4871478

,,Het is toch wel verrassend hoe hard de beurzen verder omhoog zijn gegaan. De resultaten van bedrijven als AkzoNobel worden vooral gestuwd door de goedkopere euro en als dat de enige oorzaak is begint het toch wel gevaarlijk te worden. Je kunt je dan ook afvragen of je die bedrijven op de huidige niveaus nog wel moet kopen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 502,09 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 776,80 punten. De beurzen in Loden en Parijs daalden respectievelijk 0,1 en 0,3 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,4 procent steeg. De hoofdindex in Athene zakte 3 procent door de aanhoudende zorgen over de Griekse schuldenkwestie.

AkzoNobel

AkzoNobel behoorde met een plus van meer dan 1 procent tot de sterkste stijgers in de AEX. De verfproducent realiseerde in het eerste kwartaal een flinke winstgroei, mede dankzij lagere kosten en gunstige wisselkoerseffecten.

In de MidKap steeg TomTom 6 procent. De kwartaalomzet van het navigatiebedrijf, dat in het eerste kwartaal een verlies leed, viel volgens analisten tegen. TomTom hield wel vast aan zijn eerder uitgesproken voorspellingen voor dit jaar.

SAP

Het Duitse softwareconcern SAP won 3 procent in Frankfurt dankzij een stevige omzetgroei in het eerste kwartaal. Credit Suisse daalde in Zürich 2,8 procent, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers van de op een na grootste bank van Zwitserland. In Parijs won L'Oréal meer dan 1 procent. De Franse cosmeticagigant zag de kwartaalomzet fors toenemen, gesteund door positieve wisselkoerseffecten.

De euro was 1,0691 dollar waard, tegen 1,0754 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 56,23 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 63,13 dollar per vat.