Nieuws Actueel

Beurzen zien winst verdampen

Van onze redactie 7 november 2014

,,We gaan rustig verder omhoog in afwachting van het banencijfer. De economische cijfers uit de VS zitten de laatste tijd weer in de lift en men rekent op een sterke banengroei. Wellicht dat er wel wat winst zal worden genomen als het banenrapport erg positief uitpakt. De euro blijft ondertussen verder dalen en dat is goed voor de meeste Europese exportbedrijven“, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 414,04 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 599,27 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen dikten tot 0,7 procent aan. Parijs bleef achter met een min van 0,3 procent.

Staalbedrijven

In Amsterdam stonden de staalbedrijven in de schijnwerpers. ArcelorMittal steeg 3,6 procent in de AEX na een goed derde kwartaal. In de MidKap vielen de resultaten van roestvrijstaalproducent Aperam (plus 4,2 procent) in goede aarde. Bij de kleinere bedrijven dikte metaalspecialist Advanced Metallurgical Group (AMG) ruim 6 procent aan na een positief kwataalbericht.

Fugro zette het herstel voort en was met een winst van bijna 6 procent opnieuw koploper onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De bodemonderzoeker werd donderdag al bijna een derde meer waard na een positief analistenrapport.

Allianz

Allianz steeg 5 procent in Frankfurt. De verzekeraar, die in de afgelopen maanden miljarden aan vermogen zag verdwijnen bij zijn vermogensbeheerder Pimco, boekte meer winst dan verwacht en wil meer dividend gaan uitkeren. Herverzekeraar Swiss Re steeg in Zürich bijna 3 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

De euro was vrijdagochtend 1,2401 dollar waard, tegen 1,2415 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 78,19 dollar. Brentolie stabiliseerde op 82,88 dollar per vat.