Nieuws Actueel

Beurzen zien winsten verdampen

Van onze redactie 19 december 2014

Image 4791035

,,We gaan verder omhoog. De ondertoon op de beurzen blijft goed en men heeft uiteindelijk toch de draad weer opgepakt na de recente overdreven koersdalingen. Voorlopig blijft het er ook goed uitzien voor de markten. De ECB wil in januari meer geld in de markt pompen en ook de Amerikaanse Fed trekt zich voorlopig nog niet terug", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 418,72 punten. Donderdag kende de hoofdindex van Beursplein 5 al de beste dag van het jaar met een winst van ruim 3 procent. De MidKap daalde 0,2 procent tot 627,32 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,1 tot 0,6 procent vooruit.

Air France-KLM Air France-KLM stond onderaan de MidKap met een min van ruim 7 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern heeft voor de derde keer in een halfjaar de winstverwachting verlaagd. Het bedrijf heeft nog altijd flink last van prijsdruk op lange vliegroutes. Ook de nasleep van de pilotenstaking bij Air France in september kost meer dan voorzien.

In de AEX ging olieconcern Shell aan kop met een plus van 1,3 procent. De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore waren daarentegen de sterkste dalers met verliezen van ruim 1 procent.

Atom In Parijs klom Atos 5,5 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de Franse automatiseerder de activiteiten op het gebied van IT-dienstverlening overneemt van het Amerikaanse Xerox. In Dublin won Aer Lingus 1,2 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft een overnamevoorstel van De Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG (plus 1,4 procent) afgewezen.

De euro was met 1,2280 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de aandelenbeurzen in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent meer op 54,89 dollar. De prijs van Brentolie steeg met 1,1 procent naar 59,95 dollar.