Nieuws Actueel

Beurzen zoeken naar richting

Van onze redactie 5 januari 2015

,,De eerste paar handelsdagen van het jaar zijn doorgaans positief door de instroom van nieuw kapitaal. De markt is echter wat nerveus vanwege de berichten dat Duitsland geen problemen heeft met een mogelijk Grieks vertrek uit de eurozone. De vrees voor een Griekse exit drukt ook op de euro. Daarnaast houden de oliebedrijven last van de dalende olieprijzen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 421,32 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 639,55 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,2 tot 0,6 procent achteruit.

TNT Express Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT Express met een plus van meer dan 1 procent. Dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore stond onderaan met een verlies van 1,9 procent. Olieconcern Shell leverde 1,3 procent in.

In de MidKap sloot Imtech de rij met een min van 4 procent. De technisch dienstverlener heeft een claim ontvangen van 131 miljoen euro van de Poolse bouwer van voetbalstadions PBG. De Polen beschuldigen Imtech van wanprestatie bij de bouw van het Nationale Stadion in Warschau.

Club Med Club Med zakte in Parijs meer dan 2 procent. De Franse uitbater van vakantieparken zal naar verwachting het bod accepteren van het consortium onder leiding van de Chinese miljardair Guo Guangchang, nadat de Italiaanse zakenman Andrea Bonomi afgelopen vrijdag zijn bod weigerde te verhogen.

De euro was 1,1935 dollar waard, tegen 1,2015 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. In de vroege ochtendhandel bereikte de eenheidsmunt op 1,1864 dollar het laagste niveau sinds maart 2006.

Ook de olieprijzen gingen verder omlaag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 51,75 dollar. Brentolie werd ook bijna 2 procent goedkoper op 55,39 dollar per vat.