Nieuws Actueel

Beveiliger Obama doet comazuipen

Merlijn Ensing 26 maart 2014

Drie agenten van de Secret Service zijn zondag naar huis gestuurd nadat ze tegen de regels in alcohol hadden gedronken in Amsterdam. Een van de beveiligers zou zelfs dronken en bewusteloos zijn aangetroffen in de gang van een hotel, berichtte The Washington Post woensdag op gezag van meerdere bronnen.

Medewerkers van het hotel in de hoofdstad zouden de ambassade van de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd, nadat ze de agent laveloos hadden aangetroffen. De beveiligers van de Amerikaanse president Barack Obama mogen tijdens officiële reizen geen alcohol nuttigen als ze binnen 10 uur weer aan de slag moeten.

Volgens de krant hadden de agenten zich zondag waarschijnlijk moeten voorbereiden op het bezoek van Obama, die maandag arriveerde in Nederland. Als het trio zondagochtend vroeg nog heeft gedronken, zou dat een overtreding zijn van de regels.

Een woordvoerder van de Secret Service bevestigde dat "drie medewerkers naar huis zijn gestuurd om disciplinaire redenen.'' Volgens twee goed ingevoerde bronnen gaat het om leden van een elite-eenheid binnen de dienst. De Secret Service is onder meer belast met de bescherming van Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de president.

De dienst kwam al eerder in opspraak na wangedrag van medewerkers. Zo bleken agenten in 2012 prostituees te hebben meegenomen naar hun hotel in stad Colombiaanse Cartagena. Na het schandaal werden de gedragsregels binnen de Secret Service aangescherpt.