Nieuws Actueel

Beveiliging Nederlandse moskeeën tegen het licht

Van onze redactie 7 januari 2015

Dat meldt hij in een gesprek met deze krant. Na recente pogingen tot brandstichting in Zweedse moskeeën en oproepen op Facebook om ook in Nederland gebedshuizen in brand te steken ('gewoon platbranden die zooi') gaat Schoof deze week met ongeruste moskeebesturen in gesprek. "Dat hebben we afgelopen zomer ook met de joodse instellingen gedaan na de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Dan kijken we met de moskeeën hoe de beveiliging georganiseerd is en of extra maatregelen nodig zijn."

Na de aanslag op het Joods Museum eind mei kwam bij verschillende joodse instellingen in Nederland, zoals synagogen en het Anne Frankhuis (permanente) politiebewaking. Extra politie-inzet kan ook bij islamitische gebedshuizen nodig blijken.

Dreigementen De moskeeën stuurden de afgelopen week noodkreten aan premier Mark Rutte en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Ze vrezen doelwit te worden van aanslagen. De afgelopen 10 jaar kregen 2 op de 5 islamitische gebedshuizen te maken met vernieling, bekladding, brandstichting of dreigementen, bleek uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Na de (inmiddels verwijderde) dreigementen op Facebook namen verschillende moskeeën deze week maatregelen. Ook is aangifte gedaan tegen de bedreigers.

Het OM bekijkt hoe ze kan optreden tegen deze 'ongehoord schokkende' oproepen tot geweld, aldus Schoof. "Wel moeten we goed kijken hoe serieus de dreiging is en of het niet gaat om een stelletje gekken dat leegloopt op internet."

Pegida De antiterreurchef ziet in Nederland geen georganiseerde anti-islambeweging zoals Pegida in Duitsland. Bij de oosterburen gingen maandagavond in Dresden 18.000 mensen de straat op om tegen islamisering en radicalisering te protesteren. "Nederland heeft geen grote traditie op het gebied van rechts-extremisme. Hier zie je dus ook niet die confrontatie zoals die nu in Duitsland plaatsvindt. Het feit dat we die beweging hier niet kennen, betekent niet dat we de dreigementen niet serieus nemen."