Nieuws Actueel

Bevolking blijft stijgen in Flevoland

Van onze redactie 30 december 2015

Overname kind groningen oppassernl oudermatchnl

Twintigers verlaten Flevoland en dertigers komen er niet wonen. Sinds 2011 vertrekken meer Flevolanders uit de provincie dan er nieuwe inwoners komen, meldt De Stentor.

Dat de bevolking toch blijft stijgen, heeft te maken met het geboorteoverschot. De vergrijzing slaat toe, hoewel Flevoland nog steeds een jonge provincie is. Die conclusie trekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau deed uitgebreid onderzoek naar de bevolkingsgroei in de provincie Flevoland, die op 1 januari dertig jaar bestaat.

Verklaringen"Er zijn twee algemene verklaringen voor het feit dat twintigers Flevoland verlaten", weet Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS. "De algemene trend dat wonen in een grote stad, bijvoorbeeld Amsterdam, waar flink wordt gebouwd, steeds populairder wordt. Daarnaast gaan steeds meer jongeren doorleren en studeren. Flevoland heeft enkele hbo-opleidingen en geen universiteit, dus jongeren trekken al snel naar steden in de Randstad. De concurrentie van Flevoland zit om de hoek."

OmstandighedenTwintigers die vertrekken, zijn de kinderen van de gezinnen die in de jaren zeventig naar Lelystad en Almere kwamen. Grote steden met een groene, ruimere en comfortabele woonomgeving. Veertig jaar later blijken die omstandigheden niet meer bepalend om in Flevoland te komen wonen.

Studie en werkOnderwijs en werkgelegenheid spelen een rol in de verklaring waarom er minder dertigers in de provincie wonen. Zo zijn jongeren die de provincie verlieten om te studeren, niet geneigd terug te keren.Latten: "Vaak blijven ze na hun studietijd in de grote steden, omdat ze een gezin hebben gesticht. Ook is het na de meeste opleidingen eenvoudiger in de Randstad, voor Flevolanders in Amsterdam, een baan te vinden dan in de eigen provincie. Of het moet om een specialistische opleiding gaan, zoals de landbouw. Dan is er wel werk in Flevoland te vinden."

AlmereHij wijst opnieuw op de landelijke trend dat ook dertigers liever in een grote stad wonen. Maar Latten maakt een voorbehoud. Van de 404.000 inwoners die Flevoland nu telt, woont bijna de helft in Almere. "De ontwikkelingen in die stad hebben dus grote invloed op de cijfers van heel Flevoland."