Nieuws Actueel

'Bevriende oppositiepartij' tegen verhogen AOW-leeftijd

Caroline Spilt 26 maart 2015

Carola schouten christenunie 335

Niet alleen de oppositiepartijen SP en PVV, maar ook de 'bevriende oppositiepartij' de ChristenUnie is tegen het kabinetsplan om de AOW-leeftijd vanaf 2016 sneller te verhogen. Dat bleek donderdag in een Tweede Kamerdebat met staatssecretaris Jetta Klijnsma, verantwoordelijk voor het wetsvoorstel.

Klijnsma wil de AOW-leeftijd versneld verhogen, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist 3,6 miljard euro opleveren.

ChristenUnieChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zei dat de versnelling eerdere afspraken over de verhoging van de AOW-leeftijd doorkruist. De overheid moet zich houden aan de afspraak dat nieuwe verhogingen van de AOW vijf jaar van tevoren worden aangekondigd, vindt Schouten. Ook vraagt ze zich af of het kabinet zich met de versnelling wel houdt aan de eerdere afspraken uit het sociaal akkoord met werkgevers en werknemers.

Steun nodigVoor een meerderheid in de Tweede Kamer heeft de tegenstand van de ChristenUnie geen gevolgen. Maar Klijnsma heeft wel meer steun nodig dan die van de regeringspartijen VVD en PvdA om haar voorstel door de Senaat te kunnen loodsen. Die kan behalve van de voorstander D66 bijvoorbeeld komen van het CDA, dat een snellere verhoging van de AOW-leeftijd ook in het laatste verkiezingsprogramma heeft staan.

Ruimere overgangsregelingCDA-Kamerlid Pieter Heerma wil echter een ruimere overgangsregeling. Hij wil de overgangstermijn verlengen en extra aandacht voor mensen die na 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gingen.