Nieuws Actueel

Bezorgdheid over fusieplannen Ahold - Delhaize

Rik Nizet 18 mei 2015

Ahold kantoor 335

In België is nog altijd veel onrust over de overnamegesprekken van supermarktconcerns Ahold en Delhaize. Vakbonden zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid bij Delhaize, dat al midden in een grote ontslagronde zit.

Critici stellen ook vraagtekens bij de 'dubbele' rol van Mats Jansson, de voorzitter van de raad van bestuur van Delhaize. Hij is tevens consultant van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan, die al decennialang huisadviseur van Ahold is. JP Morgan staat het moederbedrijf van Albert Heijn ook bij in de onderhandelingen met de Belgen.

ActiesDe bonden dreigden afgelopen dagen al meerdere malen met acties. Maandag hield Delhaize een bijeenkomst om de bonden nader in te lichten. Ook Delhaize-topman Frans Muller was hierbij aanwezig. Zijn aanwezigheid toont de ernst van de situatie aan, schreef de Belgische krant De Standaard.

OnbeantwoordMaar de topman kon de bonden niet overtuigen. "Onze duidelijke vragen bleven onbeantwoord", stelde vakbond LBC na afloop. De bonden wilden onder meer weten of de beoogde samenwerking met Ahold een fusie of een overname zal inhouden, want dat brengt volgens hen andere gevolgen met zich mee voor het personeel. Daar kwam volgens LBC geen duidelijk antwoord op.

OntslagenEen samengaan tussen Ahold en Delhaize ligt gevoelig bij de zuiderburen. Bij Delhaize werd eerder dit jaar nog een sociaal akkoord bereikt over het verdwijnen van 1800 banen. Het bedrijf reorganiseert omdat het te kampen heeft met felle concurrentie van prijsvechters als Aldi en Lidl. Ook de sterke opmars van Albert Heijn in België raakt Delhaize.

Onzekerheid De bonden gaan nu het personeel informeren. "De mensen kampen met onzekerheid.'' Samen met het personeel zullen de bonden ook beslissen of er binnenkort acties komen.

Pril stadiumWoordvoerders van Ahold en Delhaize benadrukken dat de onderlinge gesprekken nog in een pril stadium zitten. Tijdens de bijeenkomst van maandag is niet meer informatie gegeven dan vorige week al publiek is gemaakt over de gesprekken. De vraag of het om een fusie of overname gaat 'is niet aan de orde', aldus de zegsman van Delhaize.