Nieuws Actueel

Bezorgen en afhalen tweede natuur

Martijn Vervest 26 juni 2014

Huishoudens geven ruim een kwart van hun maandelijkse uitgaven uit aan eten en drinken. In ruim zeven op de tien Nederlandse huishoudens wordt wel eens eten afgehaald of thuisbezorgd. Daarbij is het afhalen van eten flink populairder dan het thuis bezorgen, dat blijkt uit de ING BudgetBarometer.

Opvallend is dat mannen vaak voor meerdere personen eten afhalen of laten bezorgen. Vrouwen doen dat relatief vaak alleen voor zichzelf. Een ruime meerderheid van de groep die afhaalt of laat bezorgen, doet dat minimaal een keer per maand. Afhalen of bezorgenBij de keuze voor afhalen boven bezorgen spelen ondermeer de bezorgkosten een rol. Afhalen gebeurt aanzienlijk vaker dan laten bezorgen. Bijna vier op de tien haalt alleen eten af, terwijl 8 procent alleen eten laat bezorgen.11 Euro per persoonVoor een bezorg- of afhaalmaaltijd betalen consumenten gemiddeld zo’n 11 euro per persoon. Dat is al snel meer dan consumenten voor een eigen gemaakte maaltijd betalen. Gemak (40%) en tijdbesparing (24%) zijn de meest genoemde redenen om extra geld neer te leggen. De afgehaalde of bezorgde maaltijd kost dan misschien meer dan zelf koken, maar daar krijgen consumenten natuurlijk ook iets voor terug. Het scheelt vaak tijd, is gemakkelijk en kan ook lekker(der) zijn.