Nieuws Actueel

Bezuinigingen steunen resultaat TMG

Caroline Spilt 22 april 2015

Image 4873208

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft zijn bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal met behulp van bezuinigingen weten te stabiliseren. Door de verdere terugloop van de advertentieverkoop nam de omzet wel verder af, werd woensdag bekendgemaakt.

De omzet zakte met bijna 6 procent naar 116,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam net als een jaar eerder uit op 7,6 miljoen euro. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio bracht de kosten met ruim 6 procent terug.

Tekenen van herstelBestuursvoorzitter Geert-Jan van der Snoek zei dat TMG nog 'een flinke weg' heeft te gaan. "Maar we zijn blij met voorzichtige tekenen van herstel'', voegde hij daaraan toe.

Afnemende opbrengstenHet bedrijf verwacht dat de opbrengsten uit advertenties en de betaalde oplage van kranten en tijdschriften dit jaar verder afnemen. Verder wordt bekeken wat er moet gebeuren met onderdelen die niet meer tot de kernactiviteiten behoren. Dit kan leiden tot afschrijvingen, die de winst over 2015 flink onder druk kunnen zetten.

Online groeiTMG zoekt de groei op internet en is van plan in dat verband een investeringsfonds op te richten met Dasym, het fonds van grootaandeelhouder Frank Botman. Daarbij wordt in ieder geval een platform ontwikkeld voor streamingdiensten bijvoorbeeld op het gebied van sport. De concrete invulling van de plannen wordt in de loop van dit jaar bepaald.

Onlinetitels overnemenEerder deze week meldde het tijdschrift Quote dat Botman onlinetitels als Geenstijl, Jaap.nl en speurders.nl zou willen overnemen. Volgens TMG zijn die berichten echter voorbarig. De genoemde titels behoren volgens een woordvoerster niet tot de kernactiviteiten van het mediabedrijf, maar een besluit over hun toekomst is nog niet genomen.

Verdere reorganisatieTMG maakte woensdag evenmin iets bekend over de verdere reorganisatie, waaraan al maanden wordt gewerkt. Naar verluidt zou De Telegraaf daarbij worden opgesplitst in zelfstandige deelredacties, waarbij katernen als Vrouw, Privé en Autovisie worden losgekoppeld van de krant. Een overgrote meerderheid van de redactie zou het daarmee niet eens zijn.