Nieuws Actueel

Bier bij het kerstdiner

Lotte Grimberg 27 november 2014

Met de feestmaanden voor de deur kiest menig Nederlander vaak voor wijn bij het eten. Zonde! Bier geeft veel meer smaak bij het diner. Het boek 'Bier & Spijs' van biersommelier en zytholoog Fiona de Lange en Chefkok Jo Vaessen gaat hier verandering in brengen. Het is het eerste bier&spijs boek op Nederlandse bodem waarin alleen Nederlandse speciaalbieren bij gerechten gecombineerd worden.

BrouwerijenHet aantal Nederlandse brouwerijen groeit explosief tot inmiddels al ruim 250. Al deze speciaalbieren van kleine en grote brouwerijen passen uitstekend bij een feestelijk menu door de uiteenlopende smaken van zoet, zuur, bitter tot kruidig of een combinatie daarvan. De onbekendheid met goede bier-spijscombinatie zorgt ervoor dat vaak een veilige wijnkeuze wordt gemaakt. Internationaal biersommelier en zytholoog Fiona de Lange: "Eeuwig zonde omdat bier bij het gerecht voor een ware smaakexplosie zorgt. Als je maar de goede combinatie maakt. Met een aantal goede tips -die ook in het boek zijn beschreven- kom je heel ver. Als de bierdrinker wel nadenkt over bier&spijs, dan is vreemd genoeg vaak de eerste keuze een Belgisch bier. En dat terwijl al die Nederlandse brouwerijen zoveel mooie bieren brouwen. "

BierliefhebbersJo Vaessen, chefkok van Restaurant Dwars: "Ruim een jaar geleden startte ik met mijn restaurant in Amsterdam met als centraal punt bier & spijs van Nederlandse bodem. Het bereiden van biologische en eerlijke gerechten geeft door de combinatie met de honderden bieren van eigen bodem een waanzinnige smaakexplosie. Inmiddels ontdekken steeds meer Nederlandse, maar ook internationale bierliefhebbers dit. Een boek met inspirerende recepten gecombineerd met een Nederlands bier bestond gek genoeg nog niet. Door 70 recepten met steeds een ander speciaalbier te combineren heeft de bierliefhebber niet alleen een handzaam boek te pakken over hoe je bier&spijs combineert, maar ook een mooi overzicht van kwalitatief goede bieren van eigen bodem."

BieractiviteitenAl ruim 20 jaar is Fiona gepassioneerd met bier bezig. Eerst alleen als liefhebber en nu ook professioneel. Zij volgde twee internationale studies op biergebied, Zythologie in België en Internationaal Biersommelier in Amerika. Zij initieert veel bieractiviteiten waaronder bier- en vrouw bijeenkomsten, de oprichting van de Nationale Bierbank, de website www.bierspijs.nl en nationale en internationale proeverijen.

StreekproductenChef-eigenaar Jo Vaessen van Restaurant Dwars, www.restaurantdwars.nl, is afkomstig uit Limburg, waar hij al jaren kookt met streekproducten. Ook nu hij in Amsterdam is neergestreken gebruikt hij zoveel mogelijk eerlijke Nederlandse streekproducten, liefst uit de omgeving van Amsterdam. Jo is een bierliefhebber. Bier en gastronomie vormen bij Dwars een twee-eenheid. Bij elk gerecht op de menukaart is een bijpassend Nederlands ambachtelijk gebrouwen bier geselecteerd.