Nieuws Actueel

'Bier zit echt in de familie'

Rosanne Langenberg | Foto: Edmund Messerschmidt/Het Fotoburo 23 december 2015

Ramses

Café Zonder Zeil in Steenbergen is tweede geworden in categorie beste huisbier met Ramses Z’Onder Baard.

Ramses Z’Onder Baard. Wie na het lezen van deze woorden een gladgeschoren Nederlandse chansonnier voor zich ziet, zit hartstikke fout. Het is de naam van het eigen gebrouwen bier van café Z’Onder Zeil aan de haven van Steenbergen, dat deze maand landelijk de tweede prijs voor beste huisbier in de wacht sleepte. De flesjes, omhuld met een geel etiket met een doodshoofd - allesbehalve de vriendelijke zanger of een farao - zijn gevuld met een zwarte vloeistof die qua smaak wat wegheeft van het Ierse bier Guinness.Black steam"Het is een black steam bier, maar de nasmaak is veel droger dan van Guinness", vertelt Remy Vermeulen, eigenaar van het cafe, aan BN/DeStem terwijl hij een neutraal glas volschenkt met zijn Ramses. Eigen glazen van Ramses Z’Onder Baard zijn er nog niet, daarvoor is het te pril. Wat dit eigen brouwsel zo speciaal maakt dat het landelijk de tweede prijs wint? "We hebben voor Ramses Z’Onder Baard maar één soort hop gebruikt, dat is ongebruikelijk. En thee is een van de ingrediënten, ook dat is niet gewoon. De meeste huisbieren zijn blondbieren, maar wij hebben gekozen voor een donker bier. We vallen wat dat betreft nogal uit de toon, maar daar houden we wel van. Juist dat is de kracht van Ramses Z’Onder Baard: het is anders." Dat klinkt gemakkelijk: een ‘ander’ biertje brouwen. "Klopt. Iedereen kan tegenwoordig bier brouwen, het is hartstikke booming. Maar een goed bier neerzetten is een heel ander verhaal. Je kunt de gekste creaties bedenken, maar het moet uiteindelijk wel lekker zijn." Als een ware kenner spreekt Vermeulen over het product. Van de titel internationaal biersommelier is hij enkel nog een toetsing in Oostenrijk verwijderd. "Bier zit in mijn bloed", glundert de liefhebber. "Ik heb dit café tien jaar geleden van mijn ouders overgenomen, die toen ze dertig jaar geleden begonnen al een ruime biercollectie hadden. De bekendheid rondom speciaalbieren neemt de laatste jaren enorm toe. Een enigszins uit de hand gelopen hobby van me."Toeval De naam van zijn bier ontstond eigenlijk per toeval. "Ramses Z’Onder Baard is ontstaan uit een samenwerking tussen brouwerij Ramses Bier in Hooge Zwaluwe, huisbrouwer De Bebaarde Brouwer en ons café, Z’Onder Zeil. Neem van alle drie de namen een stukje en ineens heb je Ramses Z’Onder baard. Te mooi om niet gewoon te gebruiken”, meent de kroegbaas. "Die huisbrouwer, de Bebaarde Brouwer, is mijn broer. Zie je: dat bier zit echt in de familie." De 1.500 liter die van Ramses Z’Onder Baard gebrouwen is, en waarvan 500 liter in cafe Z’Onder Zeil ligt, naderen inmiddels hun einde. "Je moet je eens voorstellen hoeveel vaten dat zijn. Ongelooflijk. Wij begonnen met brouwen met de gedachte zomaar iets extra’s te kunnen aanbieden. Maar dat huisbiertje bleek ineens vele malen populairder dan verwacht. Dat ligt deels aan de mentaliteit van de Nederlanders: we staan open voor nieuwe smaken. Mijn eigen favoriete bier? Ligt aan het moment, aan het weer. Maar behalve met een Ramses ben ik met een Orval uitermate gelukkig."