Nieuws Actueel
Brouwer Schavuyt koestert Veluwse roots
Soms ziet de Apeldoornse ondernemer Dani Levy (28) tijdens een terrasbezoekje een dienblad vol Veluwse Schavuyt voorbijkomen. “Kippenvel. Elke keer weer. Het blijft apart om wildvreemden jouw product te zien kopen."

Zelf bierbrouwen is niet zijn passie, maar een bedrijf leiden wel. En dat gaat Levy goed af. “Een aantal lokale ondernemers vond eind 2010 dat Apeldoorn zijn eigen bier moest krijgen. Dus begonnen ze met brouwen in een pandje in de binnenstad. Destijds liep ik stage bij een van die ondernemers en omdat het zonde was om niets met het bier te doen, heb ik voor mijn studie Small Business een haalbaarheidsanalyse geschreven. Daar is een businessplan uitgerold en met de hulp van die ondernemers zijn we in 2012 begonnen."
Veluws bierAl snel ging de bierproductie van vier- naar veertigduizend liter en zag Levy zich genoodzaakt om elders bier bij te brouwen. “Maar Veluws bier moet gewoon hier vandaan komen. Als het bedrijf verder wilde groeien, moest er een eigen brouwerij komen. Zodoende hebben we ons gevestigd op het oude Zwitsal-terrein in Apeldoorn. Daar is in augustus 2013 de huidige brouwerij geopend."
Eerste drempelHet stikt in Nederland van de kleine speciaalbierbrouwers, maar veel van hen komen volgens Levy niet over de lastige eerste drempel naar professionaliteit heen. "Ik heb geluk gehad met de juiste mensen achter me. Met brouwen bemoei ik me niet. Laat dat maar over aan de vakmannen."
Overvolle marktLevy doet zaken binnen een overvolle markt. “Iedereen kan zijn eigen bier brouwen of dat laten doen. Veel mensen liften mee op de trend om duizend liter te brouwen om dat onder eigen naam te verkopen." Volgens de Apeldoorner is dat funest. “Eigenlijk is de markt oververzadigd. Geen enkele caféhouder zegt: ik zet nog eens tien andere bieren op mijn kaart. En de grote brouwers hebben de speciaalbiermarkt ook ontdekt. Heineken pompt heel veel geld in de marketing van Affligem. Dat is in wezen een concurrent, maar zij hebben nu een enorm bedrijf achter zich staan."
Eigen koersLevy wil vooral een eigen koers varen. “Je moet duidelijk uitstralen wie je bent. Kijk naar onze naam: Veluwse Schavuyt. Het imago van de Veluwe is goed, het is de meest gewaardeerde regio van Nederland. De schavuit maakt het speels. Het edelhert wordt de schavuit van de Veluwe genoemd, omdat het veel vernielingen aanricht. Logisch dus om daarop in te spelen en een hert op het etiket te zetten. Alleen op het etiket van ons bokbier staat geen hert, maar een bok. Die vind je hier ook."
ProductiewerkInmiddels werken er zeven personen voor Veluwse Schavuyt. Twee brouwers, twee productiemedewerkers, twee medewerkers in het proefl0kaal en Levy zelf. Het productiewerk wordt onder anderen gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Dat zijn er inmiddels zo'n veertig geweest. We willen ook een maatschappelijke functie hebben. Op deze manier bieden we mensen die zijn afgegleden een kans om weer structuur in hun leven te brengen. Soms lukt dat in zes weken, soms loopt iemand hier maanden rond."
250.000 liter bierGemiddeld brouwt Veluwse Schavuyt zo'n 250.000 liter bier; amber, witbier, IPA, blond, herfstbock en tripel. Het streven is om dat aantal in twee jaar te verdubbelen. Hema, Deen Supermarkten, Dekamarkt en Gall & Gall behoren tot de afnemers van de Apeldoornse brouwer. Ook bij Van der Valk en Landal Greenparks kun je een Schavuyt bestellen. Levy: “Ik ben erg actief in het benaderen. Mensen willen zien dat je moeite doet, dan gunnen ze het je."
Goede basisWelke kant hij op wil? “Ik wil vooral geen gekke dingen doen en doorgroeien. Daarnaast ben ik nog jong, en moet als leidinggevende nog veel leren. Het bedrijf is gezond, er zit geen geleend geld in. Dat geeft een goede basis. Jopen, de nummer 1 binnen de Nederlandse speciaalbieren, brouwt een miljoen liter per jaar. Daar zitten wij nog ver vandaan, ergens op de zevende of achtste plaats. Maar we bestaan ook pas drie jaar. Het is niet verstandig om grote sprongen te maken. Dat hebben ze bij Jopen, 't IJ of Texels ook niet gedaan."