Nieuws Actueel
Bierkoerier als redder in de nood
Service aan huis van studenten Mark Herssevoort (20) en Jasper Schutte (18).

Wie op een gemiddeld studentenfeest meldt dat de drank op is, heeft heel wat uit te leggen. Zong je net nog met z'n allen 'we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet', gooit de realiteit roet in het eten.
Om van dit doemscenario voor eens en altijd verlost te zijn, bedachten studenten Mark Herssevoort (20) en Jasper Schutte (18) de Zwolse Bierkoerier. Geen studentengrap of in benevelde toestand afgesloten weddenschap, maar bloedserieus. Binnen een half uur je drankvoorraad weer op peil, zo beloven deze dorstlessende redders in nood. "Ik was van de zomer op een feest en toen de drank op was wilde ik een bierkoerier bellen. Na lang googlen kwam ik erachter dat die hier helemaal niet waren", zegt Mark over de oorsprong van het bedrijfje.
GeloofHij liet het idee even gisten, vroeg medestudenten om hun mening en begon er steeds meer in te geloven. "Jasper gaf met een mooie site het beslissende zetje." Sinds drie weken zijn ze in touw en de eerste bestellingen zijn een feit. "Allemaal van studenten, allemaal na twaalf uur. Hun reacties moedigen ons aan om door te gaan", vertelt Jasper over hun eerste ervaringen.
De Zwolse student Mitchel Schuit (19) is het goed bevallen. "Ik heb een krat bier bij ze besteld, had een huisfeestje met vrienden, dat werd vlot en koud geleverd. Ik kende ze niet, maar kwam hun naam op Facebook tegen. Ik denk dat dit aanslaat, maak het vaker mee dat de drank op is, ook in mijn omgeving, Het gaat er in de regel sneller doorheen dan je vooraf denkt. Uiteraard is de super goedkoper, maar het voordeel hiervan is dat ze het brengen."
Vanuit huisZe werken vanuit het huis van Marks ouders, in de wijk Aalan- den, op vrijdag en zaterdag, van 21.00 tot 02.00 uur. "Mark heeft geregeld ideeën, maar dit is het meest haalbare tot nu toe", zegt moeder Marian. Ook pa Albert vindt het prima. "Als hij uitgaat komt hij ook laat thuis. De enige afspraak die we hebben is dat ze niet teveel lawaai maken."
Jasper: "We hebben zelf een koelkast aangeschaft, je wilt geen lauw bier leveren, dan krijg je een slechte naam. We kopen nu nog in bij Sligro en Hanos, maar maandag hebben we contact met Heineken, hopelijk kan het daar wat goedkoper, kan de prijs van het bier ook omlaag."
Studenten genoeg?Maar heeft Zwolle genoeg studenten? En hoe vaak komt het nou voor dat de drank op is? Mark: "Er kunnen later op de avond altijd onvoorziene gasten aanbellen, waardoor je extra nodig hebt." Jasper: "Volgens het bevolkingsregister van de gemeente Zwolle zijn de meeste inwoners van onze leeftijd." Uitbreiding van de service ligt zelfs in het verschiet. De mannen mikken op de vrijdagmiddagborrel bij bedrijven en ze willen graag maaltijden aanbieden.
Het fenomeen bierkoerier is overigens niet nieuw, menig grote stad heeft de service in huis. Jasper: "Die hebben we ook benaderd voor advies of samenwerking. Maar niemand reageerde."
Mark: "Wat ons onderscheidt is dat je bij ons kunt pinnen." Tovert een klein blauw apparaatje tevoorschijn. "Via een webshop, 65 euro. Kun je gewoon aansluiten op je mobiele telefoon." Oh ja, je zou het bijna vergeten, maar ze verkopen, onverlet de naam, ook wijn.