Nieuws Actueel

'Big four' verbeteren ondermaatse kwaliteit

Caroline Spilt 15 oktober 2015

Grote accountantsbedrijven hebben afgelopen jaar belangrijke stappen gezet om de kwaliteit van hun controles te verbeteren. Dat stelt de Autoriteit Financiële markten (AFM) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Volgens de AFM scoren de accountants veel beter dan vorig jaar, toen de toezichthouder nog zwaar uithaalde naar de ondermaatse kwaliteit van de door accountants uitgevoerde controles. Sindsdien hebben vooral de 'big four' (Deloitte, PwC, EY en KPMG) volgens de AFM veel gedaan om de cultuur en het gedrag binnen hun organisatie, en de manier waarop de onderneming wordt geleid, te verbeteren.

Gezondere inrichting"Dit rapport geeft vertrouwen'', stelde AFM-bestuurder Gerben Everts. "De accountantsorganisaties hebben inderdaad ingezet op het verbeteren van de randvoorwaarden voor betere kwaliteit. Hoewel er nog aandachtspunten zijn, verwachten we dat met de gezondere inrichting én cultuur van de organisatie ook de kwaliteit verbetert.''

BedrijfscultuurEr blijft wel werk aan de winkel, vooral op het gebied van de bedrijfscultuur. Die moet bij bijna alle accountantsbedrijven verder worden verbeterd. Ook moet vaak nog duidelijker worden welke bevoegdheden de raad van commissarissen heeft. De toezichthouder blijft de vorderingen van de bedrijven de komende twee jaar meten.

KPMGKPMG haalde hoogste score, wat aangaf dat het bedrijf het meest aan de voor 2015 gestelde doelen voldeed. Kleinere accountancyfirma's lopen nog achter, aldus de AFM.