Nieuws Actueel

Big Mac bomvol 'schadelijke' AGE's

Bram de Vrind 28 april 2014

Voer voor de discussie rond gezondheidsrisico's van eten bij McDonald's. De Big Mac blijkt bomvol schadelijke AGE's te zitten: advanced glycation end products. De Amerikaanse hoogleraar Helen Vlassara luidt de noodklok rond deze verbindingen.Lees ook:Verborgen ingrediënten McDonald's

Ook pindakaas en chocolade zouden - weliswaar in veel mindere maten slecht voor je zijn dankzij deze verbindingen. De AGE's zijn volgens de hoogleraar net zo schadelijk zijn als tabak, zo meldt De Volkskrant. De hoogleraar geneeskundige en veroudering deed er tientallen onderzoeken naar en schreef er een boek over, waarvan maandag de Nederlandse vertaling wordt gepresenteerd. Een Big Mac bevat 17.100 kilo-eenheden (kE) AGE's, terwijl de veilige hoeveelheid rond 8000 kE ligt.

Verraderlijke stoffen"AGE's bedreigen de volksgezondheid en het wordt hoog tijd dat het publiek wordt gewaarschuwd", aldus Vlassara. De chemische verbindingen van suiker en eiwitten ontstaan bij het bereiden van voedsel. Het zou gaan om verraderlijke stoffen, die het vlees een bruine rand geven en voeding geur en smaak leveren, maar die in hoge concentraties zeer giftig zijn.

VraagtekensWetenschappers zetten echter vraagtekens bij haar stellingname. Edith Feskens, hoogleraar voeding en het metabool syndroom aan Wageningen Universiteit vindt de gezondheidsclaims nogal ver gaan. Het meeste onderzoek is gedaan bij muizen, aldus de hoogleraren. De onderzoeksresultaten bij mensen zijn nog niet erg overtuigend.