Nieuws Actueel

Bij Brunelco zien tal van nog niet bestaande toepassingen het levenslicht

Van onze redactie 30 april 2015

Brunelco Han Brunnekreeft Charelvan Tendeloo 1 1

In de 29 jaar dat het bedrijf van directeur-eigenaar Han Brunnekreeft bestaat, hebben talloze nog niet bestaande toepassingen het levenslicht gezien. Bij Brunelco zien ze overal een uitdaging. Van een geavanceerde, draadloos oplaadbare en waterdichte afstandsbediening voor de pleziervaart tot de sturing van uitschuifbare pijlers van een boortoren met een gewicht van duizenden tonnen.

Slimme oplossingen

Een rondgang door het bedrijf leert dat hier heel veel wordt nagedacht over slimme oplossingen, die in voorkomende gevallen tot enorme veranderingen in een bepaalde sector kunnen leiden. Zoals de pulswing-techniek bij het boomkorvissen. „Platvissen houden zich schuil op de zeebodem. Om ze te kunnen vangen moet je met een ketting over de bodem slepen om de vissen in het visnet te krijgen. Die methode is nadelig voor de zeebodem en voor het brandstofverbruik. Nou heeft de visserij gevraagd daar een oplossing voor te bedenken. We hebben die vermaledijde ketting verwijderd en een module ontwikkeld die aan de netten worden bevestigd en signaaltjes uitzenden waardoor de vis naar boven komt. Inmiddels zijn er tachtig boomkorvissersboten mee uitgerust en de kritieken zijn lovend.”

Paradepaardje

De pulswing is op dit moment het paradepaardje van Brunelco, in zoverre je de projecten met elkaar kunt vergelijken. Maar soms komt van het één het ander. De waterdichte en draadloos oplaadbare afstandsbediening is van een hoogstaand staaltje inventiviteit. Brunnekreeft: „Het begon met een vraag van de eigenaar van een plezierjacht die zijn afstandsbediening graag draadloos wilde kunnen opladen. Dan kun je zo’n ding tegelijkertijd waterdicht maken. Handig op een boot.”

Innovaties breder inzetten

Brunnekreeft legt uit hoe Brunelco dezelfde techniek ook heeft toegepast op hogedrukreinigers van een tank-cleaning bedrijf in de Rotterdamse haven. “Een wereldspeler in zijn soort. De mannen die met zo’n enorm sterke hogedrukspuit de binnenzijde van een tankschip reinigen, hebben met de slang voor watertoevoer te maken en met een kabel voor de stroomtoevoer. Dat werkt lastig met een waterdruk die er niet om liegt. Voor de veiligheid moest daarom één leiding verdwijnen. De stroomkabel is vervangen door deze draadloos oplaadbare afstandsbediening. Innovaties kun je vaak breder inzetten, zo blijkt ook weer uit dit voorbeeld.”

Foto: Han Brunnekreeft is directeur-eigenaar van Brunelco, waar technici de meest vernuftige ‘vindingen’ bedenken. (Charel van Tendeloo)