Nieuws Actueel

Bij elke volle tank benzine 16 euro in de pocket

Ton Voermans 29 december 2015

Tankenbenzineprijsdiesel1065

Automobilisten tanken dezer dagen met een glimlach. De brandstofprijzen zijn in een halfjaar tijd met 25 cent per liter gekelderd. Dat scheelt de automobilist op jaarbasis honderden euro's, schrijft het AD.

Diesel duikt her en der bij stuntende pomphouders al onder de 1 euro voor een liter. Dat is sinds 2009 niet meer voorgekomen. Ook benzinerijders voelen het voordeeltje goed in de portemonnee. Een volle tank kost nu ruim 15 euro minder dan een paar maanden geleden. De adviesprijs voor Euro95 is weliswaar 1,53 euro, maar wie goed zoekt kan een liter benzine tanken voor 1,35 euro en de 1,30 euro voor een liter is in zicht.

De politieke partijen hebben maandenlang gesteggeld om de koopkracht te verbeteren, maar het overschot aan ruwe olie op de wereldmarkt en het warme weer doen het in een handomdraai. Gisteren daalde de prijs van een vat ruwe olie andermaal met 1,6 procent. De olieprijs is in geen 10 jaar zo laag geweest. Olieproducerende landen hebben geld nodig en zetten de kraan open, terwijl er minder vraag is naar olie door het zachte weer. Het gevolg: nóg lagere olieprijzen.

,,Maar de brandstofprijzen zullen niet heel veel meer dalen,'' verwacht Paul van Selms van United Consumers, een consumentencollectief dat in 2000 werd opgericht. ,,De prijs van brandstof wordt voor een groot deel bepaald door accijns en btw. Slechts een derde is beïnvloedbaar door de prijs van ruwe olie.'' UnitedConsumers verwacht dat in 2016 de adviesprijs voor Euro95 rond de 1,50 euro blijft en voor diesel 1,15 euro. Van Selms: ,,Dan heb je een prijsniveau waarmee de gemiddelde automobilist 200 euro goedkoper uit is. In oktober kostte een volle tank benzine je 85 euro. Nu nog 69 euro.''