Nieuws Actueel

Bij ING kan de vlag uit

Rik Nizet 5 november 2014

ING heeft in het derde kwartaal een onderliggende nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro, ruim een derde meer dan een jaar eerder. De bank profiteerde van hogere rentebaten en lagere voorzieningen voor slechte leningen. Dat maakte ING woensdag bekend.

Het onderliggende resultaat voor belastingen nam eveneens met meer dan een derde toe tot 1,5 miljard euro. Onder de streep bleef 928 miljoen euro over. Dat is ruim zes keer zo veel als een jaar eerder, toen een fors verlies bij de inmiddels verzelfstandigde verzekeringstak (NN) het resultaat drukte.

Voorzichtig herstelHet voorzichtige herstel van de Nederlandse economie vertaalde zich voor ING in een aantrekkende vraag naar krediet, zei topman Ralph Hamers in een toelichting. ING breidde de kredietverlening in het derde kwartaal met 3,3 miljard euro uit. Dat werd mede mogelijk gemaakt door een netto-instroom van toevertrouwde middelen van 4,3 miljard euro.

Eventuele stroppenDe bank hoefde ook minder geld opzij te zetten voor eventuele stroppen: 322 miljoen euro tegen 552 miljoen euro een jaar eerder. Over de economische ontwikkelingen elders in Europa is ING evenwel minder positief geworden, zei Hamers. Hij verwacht dat de bank voorlopig nog flinke bedragen in de stroppenpot moet blijven storten.

'Open voor zaken'De Europese Centrale Bank (ECB) biedt sinds de zomer extra financieringsmogelijkheden aan banken om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf een impuls te geven. Ook ING maakt daar in beperkte mate gebruik van, maar volgens Hamers is de beschikbaarheid van liquiditeit niet het probleem in Nederland. "Wij staan open om zaken te doen'', zei de topman. "Maar het is eerder een kwestie van vraag dan van aanbod.''