Nieuws Actueel

Bij Twentevis is antibiotica uit den boze

Van onze redactie 10 november 2014

Volgens Woolderink wordt zoetwatervis in met name Vietnam en Thailand gekweekt in enorme bassins met veel vis. „Door dat intensieve systeem krijg je problemen met onder meer parasieten. Die worden bestreden met antibiotica in het water of het voer.” Hierdoor worden de bassins dus letterlijk kweekvijvers voor antibioticaresistentie, wat een risico voor de gezondheid betekent.

Geen parasieten bij Twentevis

Mensen die besmette, onvoldoende verhitte vis hebben gegeten lopen het risico dat antibiotica bij ziekte bij hen niet werkt. Infecties zijn dan moeilijk of in het ergste geval helemaal niet meer te behandelen. Bij Twentevis is geen sprake van intensieve kweek en daar hebben ze ook geen last van parasieten. „Antibiotica om ziektes te bestrijden zijn dus niet nodig.” Bovendien wordt de kwekerij volledig gecontroleerd. Water wordt intern gezuiverd middels een recirculatiesysteem.

Twentevis levert haar vis aan vijf groothandels. De helft van de Twentse vis is bestemd voor consumptie in eigen land, de rest wordt geëxporteerd naar Zuidoost-Europa. In de ongeveer tien jaar dat Woolderink met het kweken van zoetwatervis actief is, is zijn bedrijf langzaam maar zeker gegroeid naar vier locaties: behalve Ambt Delden in Groenlo, Azelo en Hellendoorn.

Foto: Emiel Muijderman