Nieuws Actueel

Bijna 129 miljoen extra voor veiligheid

Van onze redactie 27 februari 2015

Het gaat om een bedrag dat oploopt tot bijna 129 miljoen euro per jaar in 2020. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad aangekondigd.

Herhaaldelijk aangedrongen​ Het geld wordt verdeeld onder de diverse veiligheidsdiensten, zoals de inlichtingendienst AIVD, politie en justitie en de marechaussee. In de Tweede Kamer hadden de meeste oppositiepartijen herhaaldelijk aangedrongen op meer geld. Rutte zei toen steeds dat het kabinet direct extra budget zou vrijmaken als dat nodig is.

Meer geld nodig De strijd tegen extremisme en terrorisme vereist volgens hem een lange adem. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft daarom op verzoek van het kabinet bekeken of de huidige extra inzet van de diensten op de langere termijn is vol te houden. Die inzet is nu voldoende, maar er is volgens het kabinet meer geld nodig om jihadisme de komende jaren goed te kunnen blijven bestrijden.

Preventie Het extra geld wordt gebruikt voor preventie en het tegengaan van radicalisering, voor de inlichtingendiensten, beveiligingsactiviteiten en niet-militaire internationale samenwerking. Ook wordt fors geïnvesteerd in de marechaussee, aldus Rutte.

Kans op aanslag reëel Het kabinet verwacht dat het dreigingsniveau voor Nederland langere tijd 'substantieel' zal blijven. Dit op een na hoogste niveau betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is.